Опасни дрехи на пазара. На митницата контролните органи редовно задържат

...
Опасни дрехи на пазара. На митницата контролните органи редовно задържат
Коментари Харесай

Дрехи менте заливат пазарите у нас

Опасни облекла на пазара. На митницата контролните органи постоянно задържат подправени артикули, които имитират известни марки. В някои от пратките са открити и непозволени оцветители в тъканите. До какво могат да доведат облеклата менте? Отговорът на този въпрос потърси Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ".
Миналата година са хванати над 1,5 милиона подправени продукти, което е с 1/3 повече спрямо 2017 година Най-често арестуваните артикули са имитациите на облекла. Задържани са над 387 хиляди продукта, които е трябвало да бъдат импортирани у нас. При инспекциите бяха открити и тонове облекла без документи и със наличие на багрила със мощно токсични химикали над нормите. Опасните артикули най-често се укривани в контейнери с текстилни произведения, които трябвало да доближат до пазарите у нас. Сред тях инспекторите откриват фалшификати на международни марки при блузи, панталони, тениски, ризи, рокли и даже спално долни дрехи. Дрехите менте влизат в страната главно от Турция, Китай и Хонконг.
На „ Капитан Андреево " през последната година са спрени над 250 хиляди подправени артикули. На граничния пункт вниманието върху всяка пратка е изострено. Некачествената направа е първият сигнал за специалистите, че са попаднали на менте. Обръща се внимание и на етикета. Той би трябвало да съдържа цялостна информация за производителя.
Трябва да обърнем внимание на вътрешните и външни шевове. Фалшивите артикули бързо се разпъват, бързо избеляват, съобщи Диана Маркова от Агенция „ Митници ".
Дори и с огромните отстъпки, които се дават сезонно, въпреки всичко артикул на подозрително ниска цена най-вероятно е подправен. Много постоянно се спекулира с това, че е от минал сезон, че има ликвидация с 50-90% отстъпка. Каквато и да е отстъпката, марковата стока е скъпа, сподели още специалистът по авторско право Велизар Соколов.
Проверките демонстрират, че част от стоките съдържат рискови опасни багрила. „ Някои от ароматните амини, които се управляват, са рискови за човешкото здраве и тяхната приложимост е неразрешена в текстилни артикули. Максимално допустимата стойност е 30 мг/кг, съобщи лаборант-химикът Иван Гивечев. През предходната година тениски, импортирани от Китай, се оказаха с рискови оцветители, чието наличие е до 5 пъти над нормата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР