Опасни, декоративни или обезопасяващи са колчетата, поставени на повечето спирки

...
Опасни, декоративни или обезопасяващи са колчетата, поставени на повечето спирки
Коментари Харесай

Проверяват колчетата, поставени на софийските спирки

Опасни, декоративни или обезопасяващи са колчетата, сложени на множеството спирки в София? Комисията по превоз в локалния парламент стартира инспекция по сигнал на жител. Колчетата бяха инсталирани като мярка за сигурност, откакто преди 6 години пийнал таксиметров водач умъртви двама и рани 11 на спирка на бул. "Цариградско шосе ".

Кардиологът доктор Любен Гуляшки също е считал, че колчетата са сложени за положително.

,,Защото си мислех, че е нещо, което се прави, с цел да защищити хората, а след това се оказа декорация'', сподели доктор Гуляшки. Преди 5 години докторът вижда откъртено колче и пуска сигнал в общината, че обезопасителите са рискови.

,,Тези колчета основават едно изкуствено чувство за сигурност у хората, те си мислят, че колчетата ги защищават, а това не е по този начин. Крепят се на четири арматури. Ако някое колче излети, може да убие някого'', съобщи доктор Любен Гуляшки.

Сигналът на доктора получава неразбираем отговор и потъва, до момента в който при започване на тази година той не пуска нов. И получава отговор – самопризнание от зам.-кмета Дончо Барбалов, което гласи, че колчетата са антипаркинг детайли със сигнална лента, която да предизвестява, че има пешеходци. Преди седмица 44-годишният Георги Филипов и 10-годишният му наследник едвам не са пометени от кола, до момента в който чакат на спирка в подлеза на НДК. Пред очите им автомобил губи надзор, удря се в ограничителите за лентата на тролея, прелита през колчетата и по знамение не пада върху тях.

,,Колата просто излетя като ракета неконтролируемо във въздуха и ние бяхме единствените на пътя ѝ'', описа бащата пред камерата на Нова телевизия.

Колчетата са смачкани от тежестта на колата, а Филипов е признателен на шанса си. Синът му е незасегнат, а той е със относително леки контузии по краката.

,,Имаше няколко секунди, в които бяхме едно цяло - колата и аз. Такъв шанс надали ще се повтори повторно. Това място е рисково. Автомобилът съумя да прескочи колчетата'', сподели още Филипов.

До дни Транспортната комисия към общината ще прегледа сигнала за колчетата по столичните спирки, като ще се разисква и смисълът от тях. Според зам.-председателят на комисията по превоз в Следствен отдел към окръжна прокуратура Калоян Паргов е значим въпросът за какво колчетата се употребяват за антипаркинг, а не са такива, които да попречват произшествия.

,,От Транспортната комисия ще желаяме да се произнесе по-отговорно към казуса. Може да ги сменят с други, които да избавят човешки животи'', сподели още общинският консултант "Комисия за контакт с гражданското общество " Марта Георгиева.

Експерти към Столичната община обаче споделят, че колчетата, въпреки и декоративни, са потребни.

,,Те усъвършенстват пасивната сигурност, защото предотвратяват паркиране на спирката, усъвършенстват видимостта'', съобщи шефът "Управление и разбор на трафика ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР