Опасната инфекция жиардиаза повали шестима души в Пловдив и областта

...
Опасната инфекция жиардиаза повали шестима души в Пловдив и областта
Коментари Харесай

Тревога в Пловдив! Мухи и хлебарки разнасят опасна зараза

Опасната зараза жиардиаза повали шестима души в Пловдив и региона от 1 до 7 октомври. За това осведомиха от Националния център по публично здраве и разбори. Данните са тревожни, като се има поради, че досега толкоз доста хора не са се разболявали за толкоз къс интервал. Жиардиазата, известна още като ламблиоза, съставлява диарийна зараза на тънките вътрешности, причиняваща се от едноклетъчен организъм Giardia lamblia.

Заболяването е публикувано по целия свят, като визира 20-30% от хората. За страдащите от СПИН или други имунодефицитни болести жиардиазата може да е смъртоносна. Заразяването става след усвояване на цисти. Има няколко метода на предаването му - от човек на човек, посредством нечисти ръце, неизмити хранителни артикули, от нечиста вода, от мухи и хлебарки или при сексуален контакт. Симптомите нормално стартират 1 до 2 седмици след заразяването, като продължителността на изявата им е 2 до 6 седмици. Най-често болестта протича безсимптомно и рядко с клинична симптоматика. Оплакванията се показват с безапетитие, изменен усет, увеличено слюнкоотделяне, коликообразни болки в корема, диария, които минават непринудено.

В хроничните случаи се появява стомашен дискомфорт и отичане на корема от газове в червата. Чревната форма протича в комбиниране с жлъчно-чернодробни и алергични проблеми, нервни и психологични нарушавания, разстройства на стомашната секреция. Диагностиката се прави в паразитологична лаборатория посредством проучване на фекална проба. В момента се употребяват налични препарати за лекуване с потвърден резултат, които персоналните лекари предписват. За реализиране на ефикасна профилактика е належащо интензивно търсене, проучване и лекуване на инфектираните, както и възстановяване на битовата хигиена и просвета и битка с мухите и хлебарките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР