Опашките за гориво и олио са организирани акции с цел

...
Опашките за гориво и олио са организирани акции с цел
Коментари Харесай

Асен Василев: Опашките са организирани акции за манипулиране на пазара

Опашките за гориво и олио са проведени акции за манипулиране на пазара и всяване на суматоха, счита министърът на финансите Асен Василев.

В предаването „ Защо, господин министър? “ той изясни, че за бензина особено е станало ясно, че младежката организация на ГЕРБ много интензивно се е присъединила и е разпратила това до 1 милион консуматори, само че за опашките за олиото към момента няма информация.

„ За олиото е ясно – имаме слънчоглед за 4 години, има задоволително олио по складовете, виждаме, че единствено в няколко вериги се подвигнаха цените и единствено на някои производители.

Някои компании или някои хора, които провеждат тази операция, сега издевателстват над българския народ “, сподели министърът на финансите.

Според него сега, в който има всяване на суматоха и опит за операция на пазара, това са противозаконни дейности. Органът, който би трябвало да ги откри и глоби е Комисията за защита на конкуренцията, означи Асен Василев.

„ Сезирали сме я за бензина, в този момент и за олиото. До нас доближават информации, че ще има такива акции и за брашно, за захар “, сподели още Василев.

„ Зад акцията за горивата видяхме, че стоят политически ползи. За олиото тече разбор кой е вдигнал цените, по какъв начин и по какъв метод е публикувана информацията “, уточни той.

Министърът на финансите беше безапелационен, че не идва пролет с високи цени на горивата и продуктите.

„ Цените на електрическата енергия са същите, каквито са били на 1 юни предходната година. Новият регулатор КЕВР сподели, че изказванията на остарелия регулатор за покачване на цените не дава отговор на действителната реалност. Цените най-малко до юли ще останат такива, каквито са “, безапелационен беше Василев.

Според него е обикновено да има инфлация, тъй като има война. „ Тази инфлация обаче е в 5-10%, всичко, което се подвига двойно или тройно, в 99% от случаите е операция на пазара “, уточни Асен Василев.

По думите му страната се намесва доста ясно с лостове, които са пазарни и с инструментариума, който съществува за регулация на пазара.

„ В момента България употребява най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа.

В момента в страната има пшеница два пъти повече в сравнение с ни би трябвало, с цел да стигнем до годишна продукция 2023 година Държавата изкупува зърно, с цел да се подсигурим, че и за самун, и за фураж, ща има задоволително зърно до годишна продукция 2023 година Ако не успеем да подсигурим зърно до годишна продукция 2023 година ще забраним износа на зърно, само че сега имаме повече, в сравнение с ни би трябвало “, изясни министърът на финансите.

„ Преди две седмици пуснахме комбинирани инспекции от ДАНС, Национална агенция за приходите и Митници физически да ревизират освен държавния запас, само че и всички хранилища.

Така знаем какъв брой тъкмо гориво имаме, какъв брой зърно имаме, торове, слънчоглед – безусловно всички сериозни артикули, които под една или друга форма биха повлияли върху продоволствието и енергийната сигурност “, означи още Асен Василев.

Бежанците и България

Финансовият министър означи, че към момента не е платено на хотелиерите, които са приютили бежанци от Украйна. Това по думите му ще се случи в бъдеще време, когато бъде регистрирано. „ Този филм страната да даде пари напред на някой и след това да си ги търси, завърши с предходното ръководство “, съобщи Василев.

„ В момента има ясни правила, ясно е кой може да получи средства и е казано, че на база на практика разноски се подават документи и се заплаща на момента. Когато хотелиерите се отчетат в министерството на туризма, могат да получат пари “, изясни той.

„ Осигуряваме цялостен интернат и нощувка за всички, които са регистрирани като станции, къщи за посетители, хотели.

Всеки, който е регистриран, че може да дава такава услуга има право да получи тези средства от 40 лв. дневно, когато се потвърди, че емигрант е бил при него “, посочи Василев.

Той изясни още, че Европейска комисия прави един доста огромен пакет за всички гранична страни, които одобряват бежанци, тъй че тези средства ще дойдат по линия на Европейски Съюз до края на годината.

Санкциите и Русия

Ако спрат доставките на газ, те ще спрат по едно и също време за България, Сърбия и Унгария по чисто логистични аргументи. Със сигурност ще спрат и по „ Северен поток “ за Германия, безапелационен беше финансовият министър.

„ Ако спрат доставките за Европа, ще спрат и за България. Имаме проект за деяние, имаме метод да доставим газ в страната, който не е от „ Газпром “ и който подсигурява 100% застраховане на потреблението и за бита, и за промишлеността. Този газ обаче най-вероятно ще пристигна на по-високи цени “, сподели Асен Василев.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР