Опашки за сладолед се извиха в градината, разположена зад Националната

...
Опашки за сладолед се извиха в градината, разположена зад Националната
Коментари Харесай

Черен сладолед в черна фунийка на фестивал в София

Опашки за сладолед се извиха в градината, ситуирана зад Националната библиотека. Повод за това стана провеждащият се фестивал на сладоледа, който в унисон с жегите е най-хубавият вид да избягаме, въпреки и за малко от тях, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ В последните пет години се зароди една нова наклонност у хората, а точно те към този момент търсят опция да разширят своите вкусови знания и повече обръщат внимание на това какъв сладолед ядат. Вкусът и качеството има доста огромно значение за тях. Той за тях не е просто една замразена вода. Повечето консуматори се интересуват какво ядът, по какъв начин е създадено, в каква опаковка е – биоразградима или не, дали има захар, дали има оцветители “, изяснява Лияна Петкова, която е част от уредниците на сладоледения фестивал.

По думите й хората се обръщат към натуралните артикули, откъдето е и подбудено желанието им да чакат по над 30 мин. до момента в който се снабдят с естествен сладолед.

Попитана каква е разликата сред този, който се продава в магазина и този тук, Петкова дава отговор, че тези сладоледи не може да се срещнат в комерсиалните вериги, те не разполагат с огромни цехове и най-често в производството им вземат участие не повече от 50 души. Сред изложителите са дребни фамилни компании или представители сходни компании от чужбина.

„ Тази година имаме сладолед от сусам и бургундска ванилия. Сладоледът е черен. Имаме производители, които на място си пекат фунийките. Имаме сладолед от ферментирала соя. Той има усет на лешници и е подобаващ за вегани, тъй като няма захар “, разкрива най-интересното Петкова и прибавя, че на фестивала се продават сорбета и сладоледи с идея като част от приходите, производителите подаряват за разнообразни благотворителни акции.

„ Машината която използваме наподобява на гофретник, само че е плоска. Цветът на фунийките е от деен въглен като предлагаме и черен сладолед от черен сусам. Заради сметаната той става малко по-светъл и по тази причина прибавяме и деен въглен, и по този начин той става изцяло черен “, споделя рецептата Ели Спасова и прибавя, че алената фунийка става благодарение на алено цвекло на прахуляк.

Посетителите могат да опитат и сладоледът им с биволска рикота, сладолед с „ Матча “ – японски зелен чай, някое от сорбетата им с босилек, смокиня, горска боровинка, която е събрана от биологично чисти региони на Стара планина.

Младото момиче акцентира, че сладоледът им е напълно естествен и съставките се създават във фермата им в село Розино, където отглеждат биволи, крави, птици и сърнички. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР