Опашка на динозавър на около 99 милиона години, запечатана в

...
Опашка на динозавър на около 99 милиона години, запечатана в
Коментари Харесай

Отлично запазена опашка хвърля нова светлина за динозаврите

Опашка на динозавър на към 99 милиона години, запечатана в кехлибар, е била инцидентно открита в Мианмар. До историческото изобретение е стигнал локален гражданин, който желал да продаде кехлибара.

Но ясно се виждало, че в скъпоценния камък се е запазил някакъв предмет. Това довело до научно проучване, което открило, че в кехлибара има пера на динозавър, което може да потвърди съществуването на пернати динозаври, прародители на праисторическата птица.

Предстоят по-подробни изследвания на историческата находка, а палеонтологът Лида Хънг споделя пред Нешънъл Джиографик, че до момента толкоз добре непокътнат артефакт от динозавър не е намиран.

Фосилите и отпечатъците, откривани през годините, не са разрешавали да се вършат безапелационни умозаключение за динозаврите, само че тези пера дружно с меките тъкани и костите ще дадат опция на учените да се изричат по-категорично за праисторическите владетели на Земята.

Откритата опашка е с дължина от 36.73 милиметра, а първото съмнение на откривателите е, че тя е принадлежала на влечуги от групата на целурозаврите.

Първото сканиране с микроскоп посочило, че перата са деликатни и евентуално преди 99 милиона години са били кестенявокафяви от горната страна и бели изпод. Химически разбор на кехлибара посочил следи от желязо, което е евентуално от кръвта, оставена по опашката.

Изследвания на артефакта са открили и че опашката евентуално е била дълга и тънка, формирана от не повече от 25 прешлена.

 Опашка на динозавър

Именно съществуването на тези прешлени отхвърля версията, че опашката е принадлежала на птици. Съвременните птици, които са директни наследниците на тези, живели през интервала на Креда, са със слети опашни прешлени, които им дават опция да движат тялото си като едно цяло.

При откритието обаче прешлените са разграничени, което кара учените да имат вяра, че пернатият динозавър не е можел да лети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР