Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна

...
Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна
Коментари Харесай

Българите в Украйна сериозно притеснени за съхраняването на нашия език там

Опасенията си от последователното изгубване на българския език в Украйна споделиха представители на българските сдружения и на неделните учебни заведения от Арцизки, Татарбунарски и Саратски район на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Заря. Илияна Йотова е на посещаване в обитаемоте с етнически българи региони в Южна Украйна. На срещите бяха сложени разнообразни въпроси и потърсена опция за подпомагане от страна на българската страна при тяхното решение.

Масово родният език се учи в учебно заведение единствено по един час седмично. Липсата на задоволително образователни пособия и нуждата от възстановяване квалификацията на учителите бяха измежду проблемите, сложени на срещата, която продължи над два часа. Отново бе изразено желанието за основаване на учебно заведение напълно на български език.

„ Езикът ни се „ топи “. Постепенно изчезва “, означи по-късно същия ден вицепрезидентът на среща с българската общественост във Всеукраинския център за българска просвета в Одеса.

„ Наша задача е да съхраним българския език. Очакваме от вас поддръжка “, съобщи Антон Киссе, народен представител в украинския парламент и ръководител на Асоциацията на българите в Украйна, която тази година отбелязва своята 25-а годишнина.

На срещата бяха сложени два съществени казуса пред българите в Украйна. Единият е новият Закон за образованието, който заплашва да ограничи проучването на малцинствени езици. Другият е обвързван с готвената административно-териториална промяна, която съгласно сънародниците ни в Украйна може да докара до размиване на историческите граници на етническата българска общественост в страната. „ Болград е столица на българите-преселници “, уточни Антон Киссе.

„ Позицията на България по тези въпроси е поредна и безапелационна. Президентът Румен Радев сложи проблемите пред украинския си сътрудник Петро Порошенко, с който се срещна предходната година в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации, и получи уверения от него, че няма да бъдат лимитирани правата на българите в Украйна. Ние, от президентската институция, стоим зад вас “, увери вицепрезидентът.

По време на диалозите бе изтъкната и нуждата България и Украйна да бъдат доста по-активни в двустранния разговор за превъзмогване на проблемите, стоящи пред българската общественост в Украйна. „ Нашата общественост в Украйна би трябвало да бъде още по-сплотена, с цел да отстоява правата и ползите си. Това е нужда за постигането на триумф “, уточни още Илияна Йотова.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР