Опасенията от нова бежанска вълна след изявлението на Ердоган и

...
Опасенията от нова бежанска вълна след изявлението на Ердоган и
Коментари Харесай

Паниката сред родителите да не им вземат децата е от месеци, Борисов няма да нареди стрелба срещу мигранти, 17 млн. бюлетини...

Опасенията от нова бежанска вълна след изказването на Ердоган и ескалацията в Сирия, подбудена от турската военна интервенция, са измежду тематичните акценти на съботните вестници.

" Ако дойдат 50 000-100 000 на оградата, и армията, и полицията да са там, нито аз, нито Каракачанов ще дадем заповед да се стреля. Оградата ще се събори и ще минат ". Така министър председателят Бойко Борисов разяснява изказването на турския президент Реджеп Ердоган, че ще отвори " границите към Европейския съюз за сирийските бежанци ". " България има съвършени връзки с Турция. Натискът от турската граница все още е нулев ", сподели още министър председателят. Той разясни, че в сходни сериозни обстановки най-правилното решение е да се поддържат дипломатически връзки. " В момента най-важна е дипломацията и да се съблюдава съглашението с турската страна. Колкото сме по-пестеливи с думите в тази обстановка, толкоз по-добре ", уточни още Борисов. Той участва на формалното разкриване на новия сектор от Автомагистрала " Хемус " сред Ябланица и Боаза, дълъг 9,3 км... " - в. " Стандарт ".

" Отново десетки хиляди сирийци бягат, повтаряйки кошмара с небрежно стегнат багаж, задръстени от трафик пътища и несигурна орис. Семейства, които единствено преди няколко години са избягали от гневните офанзиви на " Ислямска страна " (ИД), в този момент бягат от турската атака против същите кюрдски бойци, победили екстремистката група. Съединените щати, които работеха един до друг със сирийските кюрди, се отдръпнаха настрани и изоставиха своите съдружници. Сега цивилните още веднъж са обърнати в бягство, само че този път има още по-малко места, където да отидат... Сега кюрдските бойци се втурват още веднъж към фронтовите линии, този път да се бият с Турция, която ги счита за терористи поради връзките им с кюрдското въстание на турска територия. Турция се е заканила да сътвори " безвредна зона " по границата си до 30 км във вътрешността в Сирия, където има намерение да засели част от наброяващите над 3.5 млн. сирийски бежанци, които е приела. Но самата атака може да породи нова вълна от преселване. " Стотици хиляди цивилни в Северна Сирия в този момент са застрашени ", сподели Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. " Цивилните и цивилната инфраструктура не трябва да бъдат цели ", сподели той. Когато Турция стартира въздушни удари и артилерийски заграден огън по границата, по основните пътища можеше да се видят колони от коли, камиони и моторизирани рикши, натоварени със фамилиите, небрежно събрали своите движимости в брезентови чували и найлонови торби. По оценка на Норвежкия съвет за бежанците в петкилометровата линия по границата живеят към 450 хиляди души, измежду които и 90 хиляди, които са бягали най-малко един път през гражданската война. Международният избавителен комитет (International Rescue Committee) - друга група за помощ, която работи в района, съобщи, че сраженията може да прокудят до 300 хиляди души и че дори лимитирана военна интервенция може да прогони 60 хиляди от граничната зона. " Много от тези хора към този момент са се преселвали доста пъти и са страдали извънредно под бруталното ръководство [на ИД], с цел да се изправят пред още една рецесия ", споделиха от комитета. На север Турция значително е затворила границата си и към този момент не приема бежанци. На изток е Ирак, който към този момент е приел 250 хиляди сирийски бежанци, 90 хиляди от които в лагери, които разчитат на интернационална помощ, сочат данни на Норвежкия съвет за бежанците. На запад е територия, държана от сирийските държавни сили и техните съветски и ирански съдружници. Бежанците, които са избягали от зоните под държавен надзор, не бързат да се завръщат, опасявайки се от арести и жестоки отмъщения. Остава югът, посипан с опустошени дребни и огромни градове и лагери, населявани от над 108 хиляди вътрешно разселени... " - в. " Дневник ".

Всекидневниците наблюдават и проблема с родителите, които се подадоха на манипулативен слух и взеха решение децата им да не посещават учебно заведение , също е измежду.

" След осъществена инспекция открих, че в Министерството на защитата няма чиновник или чиновници, които да са съпричастни към апелите за извеждане на деца от учебни заведения и детски градини в Сливенско или в други елементи на страната. " Това се споделя в изказване на министъра на защитата Красимир Каракачанов. Главният прокурор и ДАНС също потвърдиха, че няма данни чиновник или чиновници на Министерството на защитата да са забъркани в основаването на суматоха и боязън за отнемането на деца. " - в. " 24 часа ".

" В понеделник за минути родители изпразниха три учебни заведения с най-вече ромски деца в община Сливен след популяризирани в обществените мрежи и измежду фамилиите подправени информации за идно наложително лишаване на децата от обществените служби. Полицията и ДАНС проверяват от кое място е тръгнала суматохата. Каракачанов разпореди инспекция, откакто в обществените мрежи се завъртя името на шефа за връзките с обществеността на Министерството на защитата Александър Урумов като взел участие в разпространението на слуховете за лишаване на деца. Повод станаха думи на вицепремиера Томислав Дончев, че суматохата е подклаждана от политици от опозицията, от тролове в интернет и пастори на локално равнище, в това число и от човек от пресцентъра на министерството, без да назове име. Самият Урумов отхвърли да има общо със случилото се, а и Красимир Каракачанов към този момент съобщи, че негов чиновник не е забъркан. Вчера основният прокурор Сотир Цацаров сподели, че няма забъркан чиновник от пресцентъра на военното ведомство, а провокаторите са локални хора от Сливен... " - в. " Дневник ".

" Още преди началото на образователната година в Министерството на образованието и науката са постъпвали сигнали за опити да се всее суматоха измежду родители, че има заплаха децата им да бъдат отнети от обществените служби. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в студиото на " Тази заран ". Той добави, че най-проблемни са така наречен " обособени квартали " и учебните заведения в тях, а слухът се е разпространявал в обществените мрежи от религиозни лица. " В Сливен нервността закупи най-големи размери. Предходната седмица имахме проблем във " Факултета ", имахме опити в Пловдив, Асеновград, Пазарджик - там, където има централизация на сходни деца ", съобщи просветителният министър. Красимир Вълчев уточни, че още на втория ден са се върнали в клас към 60% от децата и чака през днешния ден към този момент процентите да са 70, което е междинната посещаемост в тези учебни заведения. " Очевидно някой има други цели. Това са хора, които бяха свързани с митингите против несъществуващата Стратегия за детето. Аз не мога да им схвана задачите. Когато се градят тези върху несъществуващи неща - има подозрение и за други цели ", сподели Вълчев. Министърът на образованието добави, че при крайни случаи няма по какъв начин страната да не реагира, само че избрани групи от хора спекулират с тях. " Няма лишаване на деца, това е груба неистина, операция, която доближи до такива размери, граничещи с опит да се унищожи просветителната система ", разяснява просветният министър. Във връзка с случая в село Яна, където учителка удари с чин дете, министърът разгласи, че МОН вършат следствие по случая. Проверката би трябвало да покаже дали и различен път педагогът е посягал на възпитаници. " Това е неприемливо. Вдигането на чина и неналичието на следваща грижа за детето са двете непрофесионални реакции, за които би трябвало да ѝ бъде търсена отговорност. Аз ще упорствам за по-строго наказване - това е демонстрация за дисциплинарно уволняване ", разяснява Вълчев. Статистика сподели, че 8 от 10 деца в столицата са ставали обект на експанзия. По думите на просветния министър, българското учебно заведение не е главният източник на експанзия, а учителите се пробват да я минимизират. Според Вълчев, с цел да се подобрят резултатите на учениците по математика, би трябвало да се предизвика интерес в децата към предмета... " - в. " Стандарт ".

Европейските тематики, от които зависи вероятността на България, също са необятно отразени във вестниците.

" България може да се причисли към валутно-курсовия механизъм ERM II през първото или през второто тримесечие на 2020 година, съобщи ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних пред БНР. Водещата институция в процеса е Европейската централна банка, а отговорът ѝ се очакваше в средата на лятото или при започване на есента. Кьоних е първият почитан европейски представител, който обрисува новите периоди. Самата Кьоних следи процеса по присъединението ни към така наречен " чакалня за еврозоната ", защото дружно с него ще влезем в тясно съдействие в банковия съюз. Това значи, че българските банки ще стартират да вършат вноски в Европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, управителен от Кьоних. Макар и да наподобява извънредно механически подробност, банковият съюз има директно отражение върху българските банки. Най-големите от тях ще бъдат надзиравани директно от Европейската централна банка, както и по-малки, в случай че от Франкфурт решат. Също по този начин събираните от тях вноски за гарантиране на депозитите ще бъдат пренасочени към Брюксел, където е основан Европейският фонд за банково преструктуриране, който е част от Европейския съвет за преструктуриране, управителен от Елке Кьоних... След като България влезе в чакалнята за еврозоната ръководената от Елке Кьоних институция ще утвърди проектите за преструктуриране на българските банки. Съществуването на такива проекти е наложителна процедура, считана за буфер при възможен отрицателен процес. " - в. " Сега ".

" За мнозина на Запад концепцията в Европейски Съюз да бъдат признати шест балкански страни звучи като анекдот отвън положителния усет. Ширеща се корупция, мафиотски структури, наркополета, непримирими етно-исторически разногласия. Трябва ли този безпорядък да бъде част от клуба на богатите? " Да ", безапелационен е Гюнтер Ферхойген. " Ако на Запад желаете сигурно да загубите избори, вкарайте тематиката за разширението в дневния си ред. " - сподели Ферхойген, чието име в България към момента се помни добре, по БНР. Дългогодишният комисар по разширението водеше договарянията със страните от Източна Европа, в това число и с нашата. " Много добре си припомням, по кое време и по какъв начин предложихме на страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз. Това беше през лятото на 1999 година в Кьолн. Оттогава минаха 20 години, а ние не сме в положение да кажем, дали и по кое време тези страни могат да станат част от общността. Това е отчайващо ", сподели той. " Можем дълго да приказваме за това за какво разширението на Европейски Съюз се трансформира в толкоз непопулярна тематика. Но сигурно една от аргументите е, че триумфът на петата вълна, част от която е и България, не беше задоволително рекламиран. От друга страна обаче напредъкът в страните-кандидатки не е приемлив. Това би трябвало да е пределно ясно ", добави Ферхойген. " Говорим за стабилността в целия район на Балканите - както политическа, по този начин и икономическа. Това е от стратегическо значение за Евросъюза. Не по-различно беше и при приемането на България и Румъния. Напрежението в света по-скоро се усилва, вместо да спада. Изправени сме пред големи провокации, които Европа може да реши, единствено в случай че излезе на международната политическа сцена като мощен и обединен състезател. Но преди този момент би трябвало да решим проблемите в личния си двор ", сподели той. " - в. " Труд ".

" Важно е в идващия бюджет на Европейския съюз да има задоволително средства за справяне с киберзаплахите и провокациите на цифровизацията. Това акцентира еврокомисарят Мария Габриел, която взе участие във конгрес за киберполитики в София. Сред акцентите в изявлението й беше тематиката дезинформация: " Обръщам тук внимание на кодекса с положителните практики за битка с дезинформацията. Годината изтече. Предстои отчет до края на годината за това какво Facebook, Google, Туитър, Мозила и Майкрософт са създали. Бяхме споделили, че след една година ще създадем разбор на това, което те са свършили и въз основа на него ще създадем и бъдещи оферти, които не изключват и законодателни оферти ". Вицепремиерът Марияна Николова акцентира, че институциите би трябвало да си сътрудничат при попречване на киберинциденти: " Все по-голям % от нашите персонални данни се съхраняват в електронен тип в множеството разнообразни бази данни. Този % ще се усилва от ден на ден и повече. Нашият приоритет е да защитим тези бази данни по допустимо най-хубавия метод. Това може да стане допустимо като всички институции работят дружно за повишение равнището на мрежовата и осведомителната сигурност ", посочи Николова. " - в. " 24 часа ".

Всекидневниците непроменяемо наблюдават и тематиките, свързани с изборите.

" ЦИК ще отпечата 17 257 800 бюлетини за изборите Одобрени са образците на бюлетините в цялата страна, като се изключи с. Паталеница, Пазарджишко, и с. Стефан Караджово, Болярово. В рамките на деня се чака и там да бъдат има одобрени мостри. Това сподели представителят на ЦИК Александър Андреев по време на постоянния брифинг на комисията по отношение на локалните избори. " Към момента тиражът на бюлетините, който е утвърден по отношение на подадените поръчки на Общинските изборни комисии за бюлетините, е 17 257 800. По отношение на общински съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600. Същият е тиражът във връзка с бюлетините за кмет за община, защото съответстват като данни. По отношение на кметове на региони, това включва кметове на региони в трите града София, Пловдив и Варна, е 1 858 100 броя, за кметове на кметства - 1 598 500 бюлетини ", уточни Андреев и посочи, че тази численост е без двете кметства, където към момента не са утвърдени образците на бюлетините. Цената за печатане на бюлетина е 30 ст., като в нея влиза правене на графичния ѝ дизайн, хартията, мастилото и превозването до крайните точки. Прогнозната сума на поръчката е малко над 6 млн. лева с Данък добавена стойност, добави представителят на ЦИК. " - в. " Стандарт ".

" ЦИК ще отпечата 17 257 800 бюлетини за изборите На 27 октомври ще са изборите за кметове на общини, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове. За четвърти път гласуването на избори у нас е наложително, само че глоба за негласуване няма. По неокончателни данни гласоподавателите са 6 227 901, претендентите за кметове на общини са 1254, а за общински съветници - 29 515. В изборите за кмет на кметства, които ще се проведат на 1968 места, ще вземат участие 5059 претенденти, а за районни кметове в София, Пловдив и Варна - 460. Гласуването ще е единствено и само с хартиени бюлетини, като във всяка една от тях ще има алтернатива " Не поддържам никого ". В селата към София ще се гласоподава с четири бюлетини - за кмет на Столичната община, за общински съветници, за кмет на кметство и за областен кмет. Според изборни специалисти гласуването на тези места ще става по-бавно. За повторно на локални избори хората могат да отбележат преференция за желан претендент за общински консултант от кандидатска листа, а прагът за годност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата на партиите, обединенията и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на претендентите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по така наречен феномен 15/15, когато номерът на политическата групировка съответствува с номера на претендента. За първия тур на изборите са отпечатани над 17. 2 млн. бюлетини. Всяка бюлетина за изборите е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната изборна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването. Бюлетините, с които се гласоподава за кмет на община, кмет на кметство. както и областен кмет в София, Пловдив и Варна, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и обединенията, издигнали претенденти, а от дясната - имената на претендентите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, обединенията и самостоятелните претенденти. Най-отдолу има алтернатива " Не поддържам никого ". В бюлетината за избор на кмет на Столичната община да вземем за пример има 20 претендента и " Не поддържам никого ". От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и обединения, записали кандидатски листи, както и имената на самостоятелните кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до нагоре (в София до 161 - бел авт.). Има и опция " Не поддържам никого ". Гласуването стартира в 7.00 часа и завършва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде продължен по преценка на Централната изборна комисия (ЦИК), в случай че в 20.00 часа пред изборните пространства има искащи да гласоподават, само че удължаването може да е най-вече с един час - до 21.00 часа. Гласува се единствено в тъмната стаичка. Не се демонстрира вотът, тъй като в противоположен случай гласът ще бъде нереален и няма да се брои. Заради това би трябвало да се внимава при сгъването на бюлетините и стартирането им в транспарантните урни. В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната изборна комисия по непрекъснат или сегашен адрес, в случай че е декларирал авансово такова предпочитание. Той се легитимира пред член на комисията с персоналната си карта (със зелен паспорт - единствено гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След регистриране на данните от персоналната карта на гласоподавателя в листата той получава бюлетини, които се откъсват от съответния кочан и на гърбовете им се слага по един щемпел на СИК. Нарушение е, в случай че членовете на комисията са накъсали бюлетините авансово за облекчение. След като вземе бюлетините, гласоподавателят влиза в кабината за гласоподаване. Той отбелязва вота за кмет, като слага знак Х или V в квадратчето с номера на определения от него претендент или опцията " Не поддържам никого ". По същия метод се отбелязва избор за желаната листа с претенденти за общински съветници или самостоятелни претенденти. Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с химикал, пишещ със наследник цвят. По предпочитание гласоподавателят може да означи и преференция, т.е. глас за избран претендент за общински консултант от листата на желаната политическа групировка - нужно е да знае тъкмо кой номер в листата е любимецът му (номерата стартират от 101 - бел. авт.) и да сложи Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, в случай че е маркирана единствено в едно кръгче със съответния знак. Ако няма маркирана преференция, гласът ще се брои за лидера на общинската листа, както е и на парламентарни избори. Бюлетините се сгъват по този начин, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително е от горната страна да остане мястото за печати, където да се сложи втори на излизане. След това гласоподавателят излиза от кабината за гласоподаване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерата върху тях подхожда на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е по този начин, номерата се откъсват и се слагат в кутия, а върху бюлетините се слага втори щемпел. След това гласоподавателят ги пуска в транспарантните урни. Накрая поставя автограф в изборния лист. Ако гласоподавателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която слага надпис " Сгрешена ", и да получи нова, я която да означи вота си. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР