Опасен терорист е задържан в България. Мъжът е от Казахстан

...
Опасен терорист е задържан в България. Мъжът е от Казахстан
Коментари Харесай

Хванаха опасен казахстанец в България, бил част от „Ислямска държава“

Опасен терорист е арестуван в България. Мъжът е от Казахстан и бил разгласен за търсене от Интерпол.

Заловен е преди пет дни, когато опитал да влезе в у нас в подправен украински паспорт

Самоличността му била разкрита по резултати от систематизирани заключения от негови изказвания, направена лицева идентификация, в това число и по снимков материал, споделен в системата на Интерпол, и експертна информация.

Той е разгласен за интернационално търсене и краткотрайно задържане за следваща екстрадиция с оглед осъществяване на наказателно произвеждане.

Деянието, за което лицето се издирва от правосъдните управляващи на Казахстан, посредством Интерпол – Астана, е активно членство в интернационалната терористична организация ISIS (Ислямска държава), явяваща се поделение на Ал Каида.

През 2015 година мъжът отпътувал от Казахстан за Сирия, където минал през курс на бойно образование във боен лагер на терористичната организация на границата сред Турция, Ирак и Сирия. Участвал във въоръжени акции срещу законните сирийски и иракски управляващи. Пропагандирал, привличал съидейници и взел участие в „ заветен джихад “.

По данни на правосъдните управляващи в Казахстан мъжът правил незаконните дейности от името на казахстанската ислямистка терористична група United Kazakh Jamaat.

Според данни, за това действие се постановат 12 години затвор, според Наказателния кодекс на Казахстан, като отминалостта за това не е изтекла. То се явява закононарушение и по българското право.

Етикети: арестказахстанец

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР