Опасен алкохол до момента не е установен при проверките на

...
Опасен алкохол до момента не е установен при проверките на
Коментари Харесай

КЗП: Разреденият алкохол е най-честото нарушение в заведенията по морето

Опасен алкохол досега не е открит при инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), съобщи ръководителят Димитър Маргаритов в студиото на bTV.
„ Най-често проблемите са свързани с разреждане на алкохола за добиване на нерегламентирани облаги в по-голям размер ", уточни Маргаритов. Той изясни, че това излиза наяве при лабораторно изпитване, при което се открива по-нисък алкохолен градус в наличието на разпечатаната бутилка по отношение на това в неразпечатаната. „ Подобни опити за нарушавания се вършат, само че надалеч не от всички ", акцентира ръководителят на КЗП.

„ Имаме няколко случая от предходната година, в които дадената напитка като свойства, като физико-химичен разбор от самия производител излиза с непокриване на минималните параметри, които са заложени в Закона за виното и спиртните питиета, с цел да носи наименованието уиски, водка, ракия и така нататък Т.е. такова нарушаване може да се установи и във връзка с запечатана бутилка, която е пусната на пазара освен в заведението, само че и в комерсиалната мрежа ", изясни Маргаритов. „ Може да има спиртни питиета, които да не покриват тези условия и те да бъдат пуснати на пазара, само че не трябва потребителите за бъдат заблуждавани, по отношение на това ", безапелационен бе той.

Димитър Маргаритов даде образец за изговаряне на Комисията за възбрана на нелоялна процедура на производител на спиртна напитка: „ На кутията на бутилка беше маркирано, че е уиски, а на етикета на самата бутилка написа, че е спиртна напитка, която доста добре прилича уиски. От позиция на съставките това не е рискова за живота и здравето на потребителя напитка, само че тя не дава отговор на условията, с цел да бъде уиски ", сподели той. Председателят на КЗП разяснява, че не по-малко значимо от виновния метод към здравето на хората с покриването на въведените от закона минимални условия е и това да не се заблуждават хората, че пият избрани питиета, а в действителност те са с по-ниско качество.

През предишния летен сезон КЗП е взела над 30 проби, най-вече от туристически обекти по Черноморието. Лабораторните изпитвания са открили нарушавания в осем случая. „ В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола. В другите четири случая ставаше дума за този различен вид нарушавания, за които споменахме - че самите питиета не извършват условията на закона за такива, каквито те се оферират и потребителите са въведени в подвеждане ", конкретизира Маргаритов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР