Опаковки от стари пестициди са отровили рибата в Марица. Не

...
Опаковки от стари пестициди са отровили рибата в Марица. Не
Коментари Харесай

Опаковки от стари пестициди са отровили рибата в Марица

Опаковки от остарели пестициди са отровили рибата в Марица. Не за първи път предприятието за преправка на пластмасови боклуци " Екоинвест " изпуска отровни субстанции в река Пишманка, която се влива в Марица, само че отравянето от последните дни е най- сериозният удар върху екологичното равновесие на огромната река, съобщи БГНЕС.

Залпово изпускане на мощно токсични вещества- цианиди, арсен, живак и други токсични материали, плюс индустриални замърсители са попаднали в реката, полепнали към млените частици пластмаса. Пострадала е рибата в река Марица след устието на река Пишманка до региона на Стамболийски. Басейнова дирекция - Източнобеломорски регион със седалище в Пловдив изследва случая, наблюдават се 86 индикатора във водата, взета от 19 пункта в региона на отравянето. Според Марин Маринов, шеф " Мониторинг " към Басейнова дирекция- Източнобеломорски регион, на пазарджишкото дружество " Екоинвест " ще бъде наложена тежка санкция по Закона за екологичните вреди, води се и прокурорска инспекция по случая.

Впрочем казусът със старите пестициди, които към момента се съхраняват в редица пловдивски села в хранилища, е доста сериозен. От общо 13 склада за рискови боклуци в края на 80-те години, сега са останали шест- в селата Войнягово, Иван Вазово, Трилистник, Хисаря, Старо Железаре и Старосел. Инцидентът в река Марица стана мотив регионалният шеф Дани Каназирева да сътвори комисия, която да ревизира по какъв начин се стопанисват и охраняват те. 818 тона остарели пестициди са изнесени в Лион, Франция и са унищожени в инсинератор по силата на съглашение, което би трябвало да се възобнови за идващия програмен интервал 2021- 2027 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР