ООН призова всички страни да удължат срока на сделката, сключена

...
ООН призова всички страни да удължат срока на сделката, сключена
Коментари Харесай

ООН призова за подновяване на сделката за зърно от Украйна след 19.11

ООН прикани всички страни да удължат периода на договорката, подписана с посредничеството на Турция и международната организация за експорт на украинско зърно и торове, в това число ускорено унищожаване на всички спънки пред износа на съветско зърно и торове.

Призоваваме всички страни да положат оптимални старания за възобновяване на Черноморската самодейност за зърно и да изпълнят в оптималната степен двете съглашения, се споделя в изказване на представителя на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик. Ако храните и торовете не доближат до международните пазари в този момент, земеделските стопани няма да разполагат с тях в подобаващия миг. Те няма да бъдат на цена, която могат да си разрешат, когато стартира сезонът на засаждане, което ще заплаши реколтата във всички райони на света през 2023 и 2024 година Това ще има трагичен резултат върху производството на храни и цените на храните в международен мащаб. Настоящата рецесия за досегаемост ще се трансформира в рецесия за наличност. Той съобщи, че държавните управления, корабните компании, търговците на зърно и торове и земеделските производители в този момент търсят изясненост за бъдещето.

Първоначално съглашението беше подписано за 120 дни, само че изтича на 19 ноември. Организация на обединените нации се стреми да удължи и разшири съглашението за една година. Украйна и Русия са съществени снабдители на зърно в целия свят. 

Сделката за зърното може да бъде удължена автоматизирано, в случай че никоя от страните не се опълчи, сподели Дюжарик. Руските управляващи се оплакват, че западните наказания ``косвено`` попречват износа на зърно и торове от страната макар съглашението. По данни на Организация на обединените нации по договорката от Украйна са изнесени над 9 млн. тона зърно и други хранителни артикули. Намаляването на цените на главните хранителни артикули индиректно е предотвратило изпадането на 100 млн. души в последна беднотия, съгласно оценки, основани на модела на Световната банка.

Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха на 22 юли историческото съглашение за наново отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни - за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци поради продължаващата руско-украинска война, с цел да се оправи с световната продоволствена рецесия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР