ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред

...
ООН призова страните по целия свят да вдигнат бариерите пред
Коментари Харесай

ООН призова за вдигане на бариерите пред износа на руски торове

ООН прикани страните по целия свят да вдигнат бариерите пред износа на съветски торове, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8127
Апелът бе насочен след среща през вчерашния ден в Женева, отдадена на зърнената договорка. Споразумението, което дава опция да бъде изнасяно украинско зърно от черноморските пристанища на страната, изтича на 19 ноември. Удължаването му обаче е сложено под въпрос, като Русия се оплаква, че й е мъчно да изнася храни и торове поради глобите, наложени от Запада след нейната инвазия в Украйна.

" Светът не може да си разреши да остави световните проблеми с достъпа до торове да се трансфорат в световен дефицит на храни ", предизвести Организация на обединените нации. Световната организация прикани да бъде ускорено премахването на всички оставащи спънки за износа на торове за най-нуждаещите се страни.

Безпрепятственият износ на храни и торове от Русия бе в центъра на диалозите в европейската централа на Организация на обединените нации в Женева, наред с удължаването на зърненото съглашение. Преди сключването през юли в Турция на договорката под егидата на Организация на обединените нации Москва блокираше износа на зърно от украинските пристанища.

 Войната докара до скок на цените на съществени хранителни артикули и провокира опасения от световна продоволствена рецесия.

Организация на обединените нации бе показана на срещата в Женева от своя заместник-генерален секретар по филантропичните въпроси Мартин Грифитс, под чието управление се водят договарянията за износа на украински храни, и представителката си по въпросите на търговията Ребека Гринспан. От съветска страна взе участие заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин, показва Ройтерс.

Вчера Нидерландия разгласи, че ще отблокира партида от 20 000 тона съветски торове, които остават в пристанището на Ротердам поради глобите. Това е станало по молба на Организация на обединените нации, като пратката ще бъде пренасочена към Малави посредством Световната стратегия по прехраната, както се чака, през идната седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР