ООН прие Глобалния пакт за миграцията на ООН. На този

...
ООН прие Глобалния пакт за миграцията на ООН. На този
Коментари Харесай

Експерт: Ще има последици за държавите, подписали пакта за миграцията

ООН одобри Глобалния пакт за миграцията на Организация на обединените нации. На този стадий България се въздържа от поддръжка на документа. Унгария, Австрия, Полша, Чехия и Словакия също отхвърлиха да подпишат контракта. Основните опасения са, че договорът ще насърчи в допълнение всеобщата миграция към Европа.
Последици за страните, подписали пакта, ще има. Въпреки положителните планове на документа – справяне с незаконната миграция, пътят, по който това ще се случи, е посредством нейното легализиране. Сред отрицателните последствия за страните включили се към пакта са нараснал риск за националната сигурност, отвод от народен суверенитет в области като защита на границите и обществени услуги, ограничение свободата на словото и медиите и други, уточни пред „ Дарик” Георги Савов от Центъра за проучване на защитата и сигурността.

Представители на към 150 страни, участващи в конференцията на Организация на обединените нации в мароканския град Маракеш, одобриха Глобалния пакт за миграцията, макар отхвърли на основни страни от документа.

Генералният секретар на интернационалната организация Антонио Гутериш разказа документа като „ пътна карта за попречване на страданието и хаоса ". Според него изказванията, че пактът ще разреши на Организация на обединените нации да наложи миграционни политики на държавите-членки, не дават отговор на истината.

България се въздържа от присъединение към Глобалния пакт за миграцията

„ Подписалите се страни се задължават с този контракт за десетилетия напред да организират избрана политика. От контракта за миграцията ще произтекат и правно-задължаващи отговорности, по линия на следващо правно обвързващи отговорности спомагателни, по линия на районните организации. Договорът ще докара до отвод от националния суверенитет в някои посоки. Реално по отбраната на границите, да кажем в областта на обществените услуги. Освен това основава предпоставки за повишение на риска от заканите за национална сигурност “, сподели специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР