ООН предупреди в петък за рязко нарастващи нарушения на човешките

...
ООН предупреди в петък за рязко нарастващи нарушения на човешките
Коментари Харесай

Нарушенията на правата в Судан „граничат с чисто зло“ на фона на ескалиращ конфликт, предупреждава ООН

Организация на обединените нации предизвести в петък за внезапно възходящи нарушавания на човешките права в суданския район Дарфур и сподели, че те са " на границата на чистото зло " на фона на ескалиращи борби седем месеца във войната сред армията и паравоенните формирования.

" Продължаваме да споделяме, че обстановката е ужасяваща и мрачна. Но почтено казано, думите ни се изчерпват, с цел да опишем ужаса на това, което се случва в Судан ", сподели Клементин Нквета-Салами, филантропичен координатор на Организация на обединените нации за Судан. < p> „ Продължаваме да получаваме безмилостни и ужасяващи отчети за полово принуждение и принуждение, учредено на пола, принудително изгубване, случайни арестувания и тежки нарушавания на правата на индивида и децата “, сподели тя пред кореспонденти.

„ Това, което се случва, граничи с чисто зло ”, сподели тя, цитирайки известия за млади девойки, изнасилвани пред майките си.

Тя сподели, че се тревожи за риска от повтаряне на геноцида от началото на 2000-те години в този район на западен Судан.

Оттогава През април силите, лоялни на началника на армията Абдел Фатах ал Бурхан – фактическият държавен глава на Судан – са във война с паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF), командвани от някогашния му заместител Мохамед Хамдан Дагло.

Организация на обединените нации Агенцията за бежанците (UNHCR) уточни известията, че повече от 800 души са били убити от въоръжени групи в Ардамата в Западен Дарфур, регион, който до момента е бил по-малко обиден от спора.

„ Получихме тези отчети от новопристигнали в Чад това са бежанци, бягащи от региона на Дарфур, които приказват за въоръжени милиции, които обикалят от къща на къща и убиват мъже и момчета, " сподели представителят Уилям Спиндлър пред кореспонденти в Женева.

" Тези убийства съгласно известията са осъществени през последните няколко дни ”, добави той.

„ Мащабни грабежи “

Ардамата с изключение на всичко друго обитава лагер за хора, разселени в Судан, където ВКБООН сподели, че близо 100 убежища са били изравнени със земята.

Това също предизвести в изказване, че е осъществено огромно разграбване, в това число на продукти за помощ на ВКБООН.

Ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди повтори предизвестието на Нквета-Салами за заплахата от повтаряне на ужасите, отприщени преди две десетилетия, когато държавното управление на Омар ал-Башир отприщи милицията Джанджавид в отговор на въстание на бунтовници.

" Преди двадесет години светът беше шокиран от ужасните жестокости и нарушавания на човешките права в Дарфур ", сподели Гранди в изказване. „ Страхуваме се, че може да се развие сходна динамичност. “

ВКБООН сподели, че се приготвя за нов поток от бежанци от района към Чад, който към този момент приема стотици хиляди судански бежанци.

Повече от 10 000 души са са били убити в спора в Судан до момента, съгласно консервативна оценка на плана Armed Conflict Location & Event Data.

Но филантропичните групи и медиците неведнъж са предупреждавали, че действителният брой надвишава записаните числа, като доста от ранените и убитите в никакъв случай достигайки до лечебни заведения или морги.

Войната е разселила повече от 4,8 милиона души в Судан и е принудила още 1,2 милиона да избягат в прилежащите страни, съгласно данни на Организация на обединените нации.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР