ООН прави опит за съживяване на преговорите за КипърСъветът за

...
ООН прави опит за съживяване на преговорите за КипърСъветът за
Коментари Харесай

ООН прави опит за съживяване на преговорите за Кипър
Съветът

ООН прави опит за възкръсване на договарянията за Кипър
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прикани всички страни по Кипърския въпрос да възобновят договарянията за реализиране за съглашение, съобщи Агенция Франс Прес.

Разговорите за обединяване на разделения от десетилетия остров се провалиха безславно преди тъкмо една година.

Генералният секретар на интернационалната организация Антониу Гутереш изпраща в Кипър специфичния съветник Джейн Хол Лют. Следващата седмица американката ще вземе присъединяване в предварителни диалози по отношение на готовността на страните да създадат опит за възобновяване на договарянията след едногодишна пауза.

Назначението на Лют, някогашен заместник-секретар на Департамента за вътрешната сигурност на Съединени американски щати, беше оповестено след края на особено съвещание на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, извършено при закрити врата.

Представителят на Швеция в Съвета за сигурност Олоф Ског, който ръководи съвещанието, съобщи, че организацията приканва всички страни в спора да одобряват с нужната съвестност самодейността на Организация на обединените нации, която има капацитет да докара до съглашение за федерализация на острова.

Преговорите за обединяването на Кипър се провалиха предишния юли, защото водачите на гръцката и турската елементи на острова не съумяха да реализират компромис по въпроса за шерването на властта и политиката по сигурността.

Миналогодишните договаряния под егидата на Организация на обединените нации в Швейцария бяха избрани като най-хубавата опция от десетилетия за разрешаване на Кипърския въпрос, един най-продължителните замразени спорове в света.

Кипър бе разграничен на гръцка и турска част през 1974 година, когато в отговор на прелом, проведен от хунтата на власт в Гърция, войски на Република Турция окупираха северната част на острова.

Хиляди турски военнослужещи не престават да са основани в Северен Кипър и в разграничената столица Никозия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР