ООН отправи призив за отпускане на рекордни средства за помощ

...
ООН отправи призив за отпускане на рекордни средства за помощ
Коментари Харесай

ООН призовава за отпускане на рекордни помощни средства

ООН насочи апел за разпределяне на рекордни средства за помощ през идната година поради войната в Украйна и други спорове, изключителните обстановки, свързани с климата и към момента продължаващата пандемия, които тласкат от ден на ден хора към рецесия, а някои - към апетит.

В годишния световен филантропичен обзор на Организация на обединените нации се показва, че 339 милиона души по света ще се нуждаят от някаква форма на незабавна помощ през идната година - с 65 милиона повече от прогнозата преди година.

" Това е феноменално и депресиращо число ", съобщи пред кореспонденти в Женева ръководителят на службата за помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс, като добави, че това значи, че " идната година ще бъде в ход най-голямата филантропична стратегия ", която светът в миналото е виждал.

„ Ако всички хора, нуждаещи се от незабавна помощ, се намират в една страна, тя би била третата по величина страна в света след Китай и Индия “, сподели той.

Новата оценка демонстрира, че всеки 23-ти човек ще има потребност от помощ през 2023 година, до момента в който през 2015 година това е бил всеки 95-ти човек.

Тъй като рисковите феномени, следени през 2022 година, се разгръщат и през 2023 година, Грифитс дефинира филантропичните потребности като " шокиращо високи ".

" Смъртоносните суши и наводненията опустошават общности от Пакистан до Африканския рог ", сподели той, като уточни и войната в Украйна, която " трансформира част от Европа в полесражение ".

" Спасителен пояс "

В годишния апел на организациите на Организация на обединените нации и други филантропични организации се споделя, че за обезпечаването на помощ за 230 млн. най-уязвими хора в 68 страни ще са нужни рекордните 51,5 милиарда $. Това е повече от 41 милиарда $, поискани за 2022 година, макар че през годината сумата беше преразгледана до към 50 милиарда $ - като по-малко от половината от тази търсена сума беше финансирана.

" За хората, които са на ръба на пропастта, този зов е избавителен пояс ", сподели Грифитс.

Докладът показва депресираща картина на възходящи потребности, провокирани от редица спорове, задълбочаващи се неустойчивост и климатична рецесия, информира .

" Няма никакво подозрение, че 2023 година ще затвърди тези трендове ", предизвести Грифитс.

Застъпващите се рецесии към този момент са довели до това, че светът се сблъсква с " най-голямата световна продоволствена рецесия в актуалната история ", предизвести Организация на обединените нации.

Организацията посочи, че до края на тази година се чака минимум 222 милиона души в 53 страни да се сблъскат с остра продоволствена неустановеност, като 45 милиона от тях са изправени пред риска от гладна гибел.

" Пет страни към този момент изпитват това, което назоваваме условия, сходни на глада, в които с убеденост, за жалост, можем да кажем, че хората умират вследствие на това ", сподели Грифитс. В тези страни - Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия и Южен Судан - част от популацията е изправено пред " пагубен апетит " тази година, само че към момента не е разгласен апетит в цялата страна.

Над 100 милиона разселени лица

Междувременно насилственото разселване внезапно се усилва, като за първи път тази година броят на хората, живеещи като бежанци, търсещи леговище или разселени в личната си страна, надвишава 100 милиона - над 1% от международното население.

" И всичко това на фона на разрушенията, които пандемията остави измежду най-бедните в света ", сподели Грифитс, като уточни и епидемиите от маймунска едра шарка, ебола, холера и други заболявания.

Конфликтите се отразиха тежко на редица страни, не на последно място на Украйна, където пълномащабната инвазия на Русия през февруари остави милиони хора в последна потребност. Глобалният филантропичен проект ще има за цел да даде 1,7 милиарда $ в парична помощ на 6,3 млн. души в разкъсваната от война страна, а също по този начин и 5,7 милиарда $ в помощ на милионите украинци и приемащите ги общности в близките страни.

" Солидарност "

Смята се, че повече от 28 милиона души се нуждаят от помощ в засегнатия от суша Афганистан, където предходната година талибаните се върнаха на власт, а други 8 милиона афганистанци и техните домакини в района също се нуждаят от помощ. За справяне с тази обща рецесия бяха поискани над 5 милиарда $, а други милиарди бяха поискани за подкрепяне на милионите хора, наранени от продължаващите с години спорове в Сирия и Йемен.

В апела се акцентира и тежкото състояние в Етиопия, където влошаващата се суша и двугодишният спор в Тиграй доведоха до това, че близо 29 милиона души обезверено се нуждаят от помощ.

Изправен пред такива големи потребности, Грифитс съобщи, че се надява 2023 година да бъде година на " взаимност, както 2022 година беше година на страдалчество ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР