ООН отправи днес апел за рекордна по мащаб хуманитарна помощ

...
ООН отправи днес апел за рекордна по мащаб хуманитарна помощ
Коментари Харесай

ООН поиска рекорден бюджет за хуманитарна помощ

ООН насочи през днешния ден зов за рекордна по мащаб филантропична помощ през 2023 година, която да отговори на потребностите, възходящи поради спора в Украйна и последствията от климатичните промени като риска от апетит в Африка, съобщи Франс прес.

През идната година филантропичните организации на Организация на обединените нации ще имат потребност от 51,5 милиарда $ (49,6 милиарда евро) – с 25 на 100 повече отпреди. Тези средства ще обезпечат финансиране на стратегиите й за подкрепяне на 230 милиона души измежду най-уязвимите групи от 68 страни.

" Във връзка с това идната година следва най-мащабната филантропична стратегия ", реализирана в миналото на международно равнище, съобщи пред публицисти Мартин Грифитс, шефът на филантропичните служби на Организация на обединените нации.

При все това Организация на обединените нации не подкрепя всички нуждаещи се.

Идната година се обрисува потребност от незабавна помощ да имат общо 339 милиона души, при 274 милиона през 2022 година

339 милиона души – " това е голям и тягостен брой ", сподели Грифитс.

Той акцентира, че филантропичните потребности, стигнали " връх " след коронавирусната пандемия, за злощастие не са намалели от този момент.

" Смъртоносни интервали на суши и наводнения водят до съсипия (...) от Пакистан до Африканския рог. Войната в Украйна трансформира част от Европа в полесражение. В света има над 100 милиона разселени лица. И към всичко това се прибавя опустошението, провокирано от пандемията измежду най-бедните в света ", посочи Грифитс.

Най-малко 222 милиона души в 53 страни са изпаднали в остра продоволствена неустановеност към края на 2022 година За 45 милиона в 37 страни има риск да умрат от апетит.

По данни на Организация на обединените нации " условия, близки до всеобщ апетит " към този момент са налице в пет страни – Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия и Южен Судан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР