ООН намери Рияд за виновен за убийството на саудитския журналист

...
ООН намери Рияд за виновен за убийството на саудитския журналист
Коментари Харесай

ООН: Доказателства свързват саудитския принц с убийството на Кашоги

Организация на обединените нации откри Рияд за отговорен за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги в Турция предишния октомври, съгласно отчета на специфичния докладчик на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида по отношение на извънсъдебните изтезания Агнес Каламард.

Според отчета, „ достоверни доказателства свързват саудитския принц с убийството на убития публицист “.



„ Има задоволително доказателства, които дават съображение за по-нататъшно следствие на самостоятелната отговорност на високопоставени чиновници на Саудитска Арабия, в това число на престолонаследника “, съобщи специфичния докладчик.

В отчета се акцентира, че “не се прави никакво умозаключение по отношение на виновността. Единственото умозаключение е, че има достоверни доказателства, заслужаващи по-нататъшно следствие от подобаващ орган дали прагът на наказателна отговорност е постигнат”.

Каламард сподели още, че е разкрила доказателства, че “самият Хашоги е бил изцяло наясно с пълномощията на престолонаследника и страха от него.”

Документът бе оповестен в навечерието на формалното показване на оценката на резултатите от следствието на убийството на Кашоги по време на 41-ата сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева. Заключенията на специфичния докладчик на Организация на обединените нации ще бъдат оповестени пред Съвета на 26 юни.

Властите на Саудитска Арабия неведнъж декларират, че организират лично следствие, а също по този начин отхвърлят интернационалното следствие на този случай и присъединяване на други страни в него.

“Убийството на Кашоги е извънсъдебно действие, за което дава отговор Кралство Саудитска Арабия. Опитът за отвличането му също съставлява самичък по себе си нарушаване на интернационалното право в региона на правата на човека”, се споделя в документа.

Каламард прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш да „ стартира интернационално престъпно следствие за убийството на Кашоги за сформиране на плътни досиета на всеки от хипотетичните причинители. Тя съобщи, че е открила, че до момента провежданите от Саудитска Арабия и Турция следствия “не дават отговор на интернационалните стандарти по отношение на следствието на противозаконни смъртни случаи”.

Тя също по този начин прикани ФБР в Съединените щати, на които Кашоги е гражданин, да стартират следствие на случая, в случай че към момента не е направено, “и да продължи наказателното гонене в Съединените щати, както е прието”.

За следствието си Каламард заяви, че наред с други неща, тя е гледала фрагменти от консулството на самото ликвидиране.

Докладът разпознава по име 15 души, за които Калард оповестява, че са част от задачата за убийството на Кашоги и декларира, че доста от тях не са в листата на 11-те неназовани обвинени, изправени пред правосъден развой зад затворени врата. Докладът също открива, че има доказателства, че “Саудитска Арабия съзнателно е употребила консулски имунитет, с цел да забави турските следствия, до момента в който мястото на престъплението не бъде изцяло почистено.”

“С оглед на моята угриженост по отношение на справедливостта на процеса против 11-те обвинени в Саудитска Арабия, приканвам за прекъсване на процеса,” декларира Калард в отчета.

Журналистът на „ Вашингтон пост “ Джамал Кашоги, живеещ в Съединени американски щати от 2017 година, изчезна в Турция на 2 октомври 2018 година, откакто влезе в постройката на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. В нощта на 20 октомври държавните медии на Саудитска Арабия разпространиха обръщение на основния прокурор на страната, че съгласно предварителните данни Кашоги е мъртъв, а препирня със чиновници на консулството е довела до гибелта му.

Прокуратурата в Истанбул съобщи, че убийството на Кашоги е съзнателно, а тялото на журналиста е било разчленено и унищожено, откакто е бил удушен в генералното консулство. Турция изисква от Саудитска Арабия да екстрадира причинителите, както и информация за местонахождението на тялото на Кашоги. Според Саудитската генерална прокуратура, 21 души са били арестувани в тази ситуация с убийството на Кашоги. За петима директни участници в убийството прокуратурата изиска смъртно наказване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР