ООН казва, че стотици хиляди са трафикирани в центрове за онлайн измами в Югоизточна Азия

...
Стотици хиляди хора са трафикирани от престъпни банди и са
Коментари Харесай

Стотици хиляди хора са трафикирани от престъпни банди и са принудени да работят в центрове за измами и други незаконни онлайн операции, които се появиха в Югоизточна Азия напоследък години, се казва в доклад на ООН във вторник.

Докладът цитира „надеждни източници“, според които най-малко 120 000 души в Мианмар и приблизително 100 000 в Камбоджа могат да бъдат хванати в капан на измамни операции, като други престъпни предприятия в Лаос, Филипините и Тайланд варират от крипто измами до онлайн хазарт.

„Хората, които са принудени да работят в тези измамни операции, търпят нечовешко отношение, докато са принуждавани да извършват престъпления. Те са жертви. Те не са престъпници“, каза върховният комисар на ООН по правата на човека Волкер Тюрк.

Докладът на Службата на ООН по правата на човека беше един от най-подробните за феномена, който се засили след пандемията на COVID, подхранван от затварянето на казина, което накара преместването в по-малко регулирани зони в Югоизточна Азия.

Бързо развиващите се центрове за измами генерират милиарди щатски долари приходи всяка година, се казва в доклада.

„Изправени пред нови оперативни реалности, престъпните участници все по-често се насочват към мигранти в уязвими ситуации … за вербуване в престъпни операции, под претекст, че им предлагат реални работни места“, се казва в доклада.

В него се казва, че повечето от жертвите на трафик са от други страни от Югоизточна Азия, както и от Китай, Тайван и Хонконг, но някои са били вербувани дори от Африка и Латинска Америка.

Службата на ООН по правата призова регионалните правителства да укрепят върховенството на закона и да се справят с корупцията, за да „прекъснат цикъла на безнаказаността“, който позволява на престъпните предприятия да процъфтяват.

Правителствата на Мианмар и Камбоджа не отговориха незабавно на исканията на агенция Ройтерс за коментар относно доклада на ООН.

Мащабът на бича в Югоизточна Азия е трудно да се прецени поради тайния характер на практиката и пропуските в реакцията на властите, се отбелязва в доклада.

Въпреки това се казва, че надеждни източници сочат, че най-малко 120 000 души в Мианмар може да бъдат задържани в ситуации, в които са принудени да извършват онлайн измами.

Оценките в Камбоджа са около 100 000, добави той.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР