Онзи ден в Париж се проведе среща на лидерите на

...
Онзи ден в Париж се проведе среща на лидерите на
Коментари Харесай

В Европа започва бунт срещу американската хегемония

Онзи ден в Париж се организира среща на водачите на Германия и Франция и, обратно на обичая, главната тематика на диалога въобще не беше Украйна. Според “Политико ” по време на срещата Олаф Шолц и Еманюел Макрон са разискали настоящата обстановка, в която Съединените щати обират най-тлъстия и печеливш промишлен и стопански каймак под формата на огромните промишлености, най-вече автомобилните компании, които интензивно минават през през последните няколко месеца през океана.

Лидерите на двете най-богати и авторитетни страни в Европейски Съюз, макар извънредно хладните персонални връзки напоследък, единомислещо взеха решение, че към този момент е отвратително да се търпи преди завоалираният, а в този момент изцяло прям обир от страна на Вашингтон.

За да разберете динамичността на протичащото се, разгледайте хода на събитията в последователен ред.

Трябва да стартираме на 16 август, когато Джо Байдън подписа така наречен Акт за понижаване на инфлацията, който допуска осезаемо понижаване на разноските за опазване на здравето, данъчна промяна и продължение на политиката за „ озеленяване “ на националната енергетика. Точно това написа в уводната част на закона, а всеки повече или по-малко осведомен с правната казуистика ще каже, че най-важното и рисковото би трябвало да се търси на последната страница, отпечатана с минимален шрифт. Страните от Европейския съюз, които, въпреки и официално, нито са част от Съединени американски щати, нито са подписали този законодателен акт, се оказват главните пострадали. Защото микроскопичните букви на условно последната страница на Закона за понижаване на инфлацията се отнасят до необятни бюджетни заеми за разширение и подсилване на американския действителен бранш. По-специално, от бюджета се отделят милиарди долари, които ще бъдат употребявани за субсидиране на тези задгранични компании, които решат да скъсат с предишното и да свържат бъдещето си с Америка.

По принцип от началото на СВО е мъчно да се отдели месец, през който Европейски Съюз да е минал без напрежение и разтърсвания. Август обаче може би въпреки всичко си коства да се подчертае заради повода, че ръководителите на субектите на Европейски Съюз бяха извънредно заети да търсят пари за подкрепяне на украинската войска, пари за закупуване на енергийни запаси преди началото на отоплителния сезон и още веднъж пари, само че този път за намаляване на резултатите от рецесията. По-конкретно за подкрепяне на семействата и индустриалците, които започнаха да се задъхват във вихъра на рецесията с цените на електрическата енергия. Следователно европейските политици, даже и да са забелязали, то не са придали огромно значение на приемането на американския закон. А на вятъра.

Защото безусловно през идващия месец най-големите европейски индустриални мощности интензивно се събираха в чужбина. Между другото бяха маркирани концернът “Фолксваген ”, БАСФ който таман започва производството на електрически транспортни средства “Тесла ”, и редица други, в това число производители на торове, бижутери и производителите на огнеупорни материали.

Естествено, преместването даже на един огромен цех е извънредно безценен развой във всички връзки, в това число време, т.е. повдигането на котвите на данъкоплатците и работодателите не е почнало през вчерашния ден. Лидерите на европейските локомотиви обаче го видяха едвам в този момент и, би трябвало да се каже, бяха доста смутени. Това се вижда от текста на протокола от срещата в Париж. По-специално Париж и Берлин считат американските дотации за директно нарушаване на правилата на свободния пазар и открита демонстрация на лобизъм и нелоялна конкуренция. Ситуацията е толкоз тежка, че Макрон и Шолц се съгласиха за немислимото. Ако Вашингтон не спре да примамва огромни корпорации под своето финансово и данъчно крило, Париж и Берлин ще вкарат дискриминационни ответни ограничения против Щатите.

Разбираме скептицизма на огромна част от нашите читатели, които през последните години се нагледаха задоволително на чистата европейска беззъбост във всичко, обвързвано със отбраната на личните им ползи в ущърб на Съединени американски щати. Нека обаче не се съгласим с необятното мнение. Дори единствено тъй като самото покачване на тематиката от водачите на двете най-големи стопански системи в еврозоната и в същото време двата основни донора на бюджета на Брюксел единствено по себе си е дипломатически скандал. Към което страните потеглиха като обединен фронт, пренебрегвайки рецесията в двустранните връзки. Като образец за това по какъв начин Европа – когато въпросът в действителност е безапелационен – е подготвена да пази личните си ползи, може да се уточни историческата борба сред корпорациите “Бойнг ” и “Еърбъс ”. Производителите на самолети, макар че се смятат за самостоятелни частни играчи, в действителност са надълбоко вкоренени в държавни структури и министерства, които обезверено оказват помощ своите, без да заобикалят никакви мръсни трикове. На фона на безкрайните гафове, съпътстващи ръководството на Джо Байдън, ожесточената борба в СТО, която се води сякаш от “Бойнг ” и “Еърбъс ”, а в действителност от ръководещите групировки на Америка и Вашингтон, към този момент е забравена. Докато текоха правосъдни разправии, страните без да се смущават, постановяваха съперника със наказания. Например, те не разрешиха продажбата на виновност и месни артикули, създадени от противоположната страна, постановиха изцяло драконовски мита за прехвръкване над тяхна територия и доста други. СТО се произнесе в интерес на американския тръст, само че това не спря комерсиалната война, а единствено я замете под килима.

Това значи, че е рано да се отписва Европейски Съюз и на мястото на вашингтонския екип бихме пресметнали точката, оттатък която европейците или ще умрат в изцяло директен смисъл, или ще разрушат еднополюсните и пагубни за себе си връзки.

Има за какво да се замислят, тъй като рецесията не е отминала и единствено се задълбочава.

Германското министерство на финансите регистрира рекордна инфлация от 10,4%, макар че предходната най-мрачна прогноза обещаваше най-много 10. Според отчет на Института за финансови проучвания немският финансов локомотив към този момент е изпаднал в криза и даже най-отчаяните анализатори не могат да предскажат нейния размер. Това се е случило, съгласно Владимир Путин, поради самоубийствената енергийна политика на Берлин, който отхвърли потвърдени с десетилетия доставки на съветски петрол и газ.

Еколозите бият паника, защото РВЕ, един от стълбовете на немската енергийна промишленост, напълно неотдавна демонтира една от осемте най-големи вятърни турбини в Кайенберг, а други две ще отидат под ножа през идната година. Това беше направено за доста разширение на кариерното поле на въглищната мина “Гарцвайлер ”, най-големият миньор на кафяви въглища. В новите действителности се оказа, че вятърните турбини не могат да се конкурират с обичайните енергийни източници, също така са надълбоко нерентабилни. По-конкретно, турбините при Кайемнберг са служили 20 години и съгласно локалните закони след този интервал към този момент не се дължат дотации и по тази причина ненавижданият от еколозите лигнит незабавно става и по-хубав, и по-доходен за държавното управление.

Макрон също си има проблеми с стопанската система. Наскоро президентът на Франция се обърна към нацията, като тъжно заяви, че от 1 януари 2023 година електрическата енергия за всички категории консуматори ще нарастне с най-малко 15 %. Вярно, той незабавно се опита да подслади хапчето, като добави, че в действителност нарастването на цените се е очаквало да бъде двойно, само че държавното управление разкрило в последния миг задоволително пари, с които безусловно са съумели да запълнят ценовата дупка. Във Франция, както в Германия, инфлацията бие върхове. Обезценяването на националната валута докара до там, че държавните доходи през 2022 година паднаха с 85 милиарда евро и това е единствено съгласно оценки за три тримесечия. Тоест до края на годината тази цифра ще продължи да пораства. Националният институт за статистика и стопански проучвания, откакто проучва данните за вътрешния пазар, стигна до извода, че към 1 септември храните във Франция, огромна агроиндустриална страна, са поскъпнали приблизително с 10 %, а бюджетните разноски за сила скочиха с 18 на 100.

Между другото, точно тези трендове доведоха до скорошния скандал сред Шолц и Макрон.

Германският водач разгласи наредбите на програмата, съгласно които Берлин възнамерява да инжектира 200 милиарда евро в личната си стопанска система през идващите години. Естествено, това автоматизирано ще докара до внезапно понижаване на отчисленията към бюджета на Европейски Съюз, което в бъдеще заплашва да срине стопанските системи на страни като Полша, България и Гърция. Еманюел Макрон, несъмнено, ръководи доста по-богата страна, само че Париж не може да си разреши сходни разноски и по тази причина френският водач гледа на немските проекти като на демарш и надали не на бойкот. И в случай че през последните тлъсти години президентите и канцлерите имаха задоволително финансова възглавница, с цел да поддържат вежливост и добър звук, в този момент те не се свенят в изразите.

Отношенията в Европейския съюз и Брюксел с Вашингтон сигурно ще ескалират.

Дори единствено тъй като е ноември и Европа навлиза в първия кишав мраз без поредна енергийна стратегия. Да, подземните складове са запълнени на 95 %, само че помним, че общият им размер не надвишава 70 милиарда кубически метра, а Европейски Съюз харчи 120 милиарда единствено за отопление.

Не проработи и залогът за вносен ВПГ.

Според търговци сега по пътищата на испанското пристанище Кадис стоят няколко газовози, които съзнателно не се разтоварват. Причината за това е в цените на втечнения газ, които паднаха заради понижено търсене. Доставчиците даже не крият, че са подготвени да чакат до ноември, единствено и единствено да не продадат наличието на трюмовете на понижена цена. Съвсем предстоящо, апропо, това не са дълготрайни контракти с Русия, това са борсови контракти.

Американският “Блумбърг ” прибавя мрачни краски в картината.

Изданието отбелязва, че сега европейските пазари са престанали да бъдат първокласни заради остатък от ресурси, само че с първото студено време цените в Азия скочиха до небето. За първи път от юни тази година цената на хиляда кубически метра синьо гориво на азиатско-тихоокеанските тържища надвиши европейската летва. Износителите, в това число американските, мигновено уловиха смяната напразно, едностранно прекратиха споразуменията с европейските купувачи и разположиха кораби в пристанищата на Япония и Корея. Нищо персонално, просто бизнес, както се споделя.

Скоростта, с която се развива рецесията в Европейския съюз и до каква степен се усили интензивността на реториката и много очевидната борба в границите на европейския блок, подсказва за световни геополитически промени. Бъдете търпеливи, зимата идва.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР