Онзи ден, ровейки се в стари записи, случайно попаднах на

...
Онзи ден, ровейки се в стари записи, случайно попаднах на
Коментари Харесай

Новият елит на Русия се ражда на югозапад

Онзи ден, ровейки се в остарели записи, инцидентно попаднах на лична мисъл, дефинирана преди 15 години. Тя изглеждаше по този начин: „ В Русия няма хайлайф. В Русия има доста богати, авторитетни, известни и разпознаваеми хора. Но те не сътвориха хайлайф. Защото елитът не е благосъстояние, не е въздействие, не е популярност, не е известност. Елитът е единение от опция и отговорност, въплътено в особено съзнание и подпечатано от специфичен кодекс на държание, който отличава елита от тълпата. Руският " хайлайф " е част от тълпата. В същото време надалеч не постоянно е най-хубавата част от нея. "

И живо си спомних това „ благословено “ време, когато същите тези незаменими „ елити “ към този момент бяха образувани. Политическият „ хайлайф “ от губернатори и ръководители на национални републики, доста от които ръководеха районните комитети, само че съумяха да се реорганизират. „ Бизнес хайлайф “ от крадците, които с кръв съумяха да сграбчен парче от умиращия Съветски съюз. Интелектуалният „ хайлайф “, който съумя да се вкопчи в медийните запаси. Творческият " хайлайф ", минал през тигела на коледните корпоративни празненства ловко се научил да щипят от бюджета, създавайки посредствени филми.

В този миг всичко изглеждаше изцяло безнадеждно. Онези, които се качиха със обществени асансьори до върха на пирамидата, първо се погрижиха да прережат кабелите на тези асансьори. И асансьорите стопираха да подвигат хора изпод. Политическият бомонд беше марионетка, в нея се въртяха в кръг едни и същи хора. На сцената бяха същите, по малкия екран същите, танцуващи, лудуващи по арените. Киноакадемиците си даваха всевъзможни " прякори ", раздаваха премиите си.

Дори оптимистите не можеха да повярват, че обстановката ще се промени. И когато стартира построяването на прословутия „ вертикал на властта ” и „ равно разстояние сред бизнеса и властта ”, по този начин или другояче никой не вярваше в смяната. Приеха, че това е просто разбъркване и вкарване на персонални поклонници във властта. И даже когато животът по улиците стартира да се трансформира, въпреки и не бързо, само че явно, това не беше допустимо незабавно и не всеки съумя да спре мърморенето, което беше станало всекидневно. Мнозина към момента се провалят.

Междувременно измененията започнаха точно от горната страна. Именно политическите елити първи започнаха да трансформират освен външността, само че и метода на работа, отношението си към бизнеса, към поверената област. Разрушаването на съществуващия и открит ред постоянно е комплицирано и включва мъчителни метаморфози. Трудно е да свалиш кожата си, както сподели Каа. А фактът, че тези промени идват последователно, а не внезапно, буди песимизъм измежду бързащите. Но Русия е минавала през революции. И популярност Богу, че този път беше определен напредничав постепенен метод. Той не е толкоз ефикасен. Но аз персонално избирам постепенно да слизам от планината.

Не би трябвало да се не помни, че политическите промени недвусмислено провокираха спор с икономическия бранш, който въобще не желаеше да „ строи нова Русия “, от дълго време привикнал да употребява държавните запаси за персонално обогатяване. Обичайно ги назоваваме олигарси. Да, и в този момент ги назовават. Въпреки че като цяло олигарсите тук се свиха, когато Ходорковски беше изпратен да шие ръкавици в пандиза. Оттогава имаме богати хора, авторитетни чиновници, само че няма такива, които биха си разрешили да заявят, че въздействат директно върху политиката на страната. Равно разстояние.

По-трудно се оказа с креативния хайлайф. Но всичко се промени на 24 февруари предходната година. И видяхме по какъв начин този " хайлайф " се втурна към изхода, губейки чехли, разсъдък и парцели. Дори най-разумните от тях, които деликатно криеха същинските си възгледи, бяха разкрити до дъно. Какво можем да кажем за тези, които в предишното са говорили за страната ни през зъби? Те просто изгубиха човешкия си образ в момент на око.

В същото време същинското лице на някои представители на огромния бизнес стана явно даже за тези, които преди този момент са изпитали някаква заблуда. Бившите олигарси, натискайки плещи и викайки „ Аз съм първият, вие не сте стояли тук “, надпреварвайки се един с различен, започнаха да признават своята честност към западните господари, като не забравяха правилно да махат с опашка и да ги гледат в очите с вярата да не им вземат парите. Наивници. „ Ще гълтате прахуляк “, както един път предизвести техният президент. Те не повярваха. Но на вятъра. Рим не заплаща на предателите. Натупаха ги като дребни мошеници и обществените изменничества не помогнаха.

И още веднъж благодаря на СВО. Беше идеално решение. Никой не се съмнява за кого са тези хора. Видяхме, че не дай си боже - до гибел ще си бранят насъбраното. Само че насъбраното не е тук, а там. И ще ни предадат без момент съмнение.

Тези „ елити “ обичат да се съпоставят с емигрантите, напуснали Русия след революцията. Като че ли най-хубавите хора си потеглиха тогава, те си отиват и в този момент. Извинете, само че това е все едно да сравнявате Белковски с Бердяев, а Слепаков с Вертински. Руските офицери, които се оказват в заточение след Гражданската война, отхвърлят да се бият против Съветска Русия на страната на Хитлер. Генерал от кавалерията Пьотр Попов отхвърля немското предложение и е задържан от Гестапо. Генерал-лейтенант Павел Кусонски остро осъди нападението на нацистите против Съюз на съветските социалистически републики, беше хванат и пребит до гибел от нацистите. Можете ли да си визиите нещо сходно от страна на съветските новобогаташи, които изкупиха съвсем една трета от недвижимите парцели в Лондон? Аз не мога. По-скоро човек може да си ги показа в ролята на вождовете Краснов и Шкуро, които щастливо се завърнаха в Русия с оръжие на страната на немските " освободители ". Само не забравяйте, че и двамата приключиха с примка на врата.

Днес думата " хайлайф " стартира да възстановява същинското си значение. И към този момент вършим разлика сред хайлайф и " хайлайф ". Елитът не е този, който е от горната страна, а този, който е по-добър. Кой е най-хубавият. Най-отгоре може да е най-хитрият, най-пъргавият или най-подлият. Националният хайлайф, каквато и да е политическата му ориентировка, е ориентиран на първо място към прогрес в сходство с националните ползи. И в случай че „ елитът “, като цялост от хора с действително политическо, културно, икономическо и обществено въздействие, се занимава главно със личните си частни, групови или кланови ползи, пренебрегвайки националните, то това не е хайлайф, а клан. И да, не съм мечтател, разбирам, че всеки има персонални ползи. Но някой знае по какъв начин да съчетае персоналното с националното, а някой не.

И още едно значимо наблюдаване. След Великата отечествена война в страната настава чудноват, непредвиден за Запада и ненапълно абсурден бърз напредък в съвсем всички направления. И в политиката, и в стопанската система, и в изкуството, и в науката, и в други области на активност. Почти пренапрегната в яростна борба, изгубила десетки милиони хора, в това число най-хубавите, разрушената и обезкървена страна направи невероятното. Само си помислете - изстреляхме спътник в космоса 12 години откакто последните изстрели заглъхнаха!

За това могат да се намерят доста пояснения. Но най-важното, съгласно мен, са фронтовите бойци. Тъкмо те, пристигнали от бойните полета, погребали приятелите си, застанали над бездната и оживели, видели нещо, което тези, които не са се били, не могат да видят. Те видяха и дадоха подтик на нов живот. Те пристигнаха в цеховете и управлението на завода, седнаха на кормилата на комбайни и самолети, излязоха в космоса и на сцената, направиха филми и участваха в тях, поеха контрола над страната в свои ръце.

И в този момент там, на югозапад, като бебе в кръв и сълзи, нещо ново и към момента неясно стартира да се ражда още веднъж. Там, в Мариупол, нашият прелестен артист Александър Михайлов подвигна тост за бойците с думите „ Това не е Новоросия. Това е новата Русия! Там, по бойните полета, се ражда хайлайф. Елит без кавички.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР