Онур Кара е един от инвеститорите и спортен директор на

...
Онур Кара е един от инвеститорите и спортен директор на
Коментари Харесай

Онур Кара: До 10 години България може да е сред големите сили по плажен волейбол в Европа

Онур Кара е един от вложителите и състезателен шеф на един от най-хубавите комплекси за плажен волейбол в България – Sofia Beach. От сряда там започва и най-големият интернационален шампионат у нас за годината – Sofia Beach Open. Преди началото му Кара даде изявление пред формалния уебсайт на БФВолейбол.

Г-н Кара, какво очаквате от първия интернационален шампионат в София след пандемията?

Нашата огромна цел е да покажем, че можем да организираме шампионат по плажен волейбол от най-голям сан. Притежаваме най-хубавите стадиони освен в България, а и в цяла Европа. Който е бил на нашия комплекс, го е потвърждавал. Пясъкът е кварцов силика. Български. Очаквам доста мощно съревнование.

Кои ще са най-силните състезатели, които ще вземат участие?

Най-силният дует идва от Латвия. Там са Шмеднис и Самоиловс. Участвали са на олимпиади и са измежду 20-те най-силни в целия свят. Изключително опитни състезатели. Втората най-хубава двойка е от Австрия – Хубер/Дреслер. Голяма конкуренция ще им бъде и турският дует Гегиноглу/гьоктепе. Най-добрите български представители са Константин Митев и Бранимир Бранков. Номер едно по отскок е Бранков. Удря топката 3,65 метра.

Получихте поддръжка от федерацията и министерството на спорта. Как работите с президента Любо Ганев?

Прекрасна работа. Нямаме никакъв проблем. Комуникацията сред нас е отлична. С Любо в действителност е наслаждение да се работи.

Имате покана да участвате в комисията по плажен волейбол. Ще я приемете ли?

Ще приема.

 1111-2

Как се запалихте по плажен волейбол?

Играя волейбол от дете. Започнах, когато бях 7-годишен. Плажен волейбол играя от шест години. Като цяло доста обичам спорта. А волейболът ми е преди всичко. Така пристигна и концепцията да направя този комплекс на Панчарево. В България има толкоз доста волейболен гений. Странно ми е, че до момента не се е развил мощно плажният волейбол. Когато този спорт е мощен, плажният върви с него. Така е в Съединени американски щати, Русия, Бразилия…

Мислите ли, че България може да направи тим, който да се класира за олимпиадата в Париж?

Не е невероятно, само че е много мъчно. Няма по какъв начин да се предвижда какъв брой време е належащо на един дует, с цел да бъде от интернационално равнище. За да се гонят резултати, би трябвало да се вземе подготвен състезател. При състояние че двойката тренира три години дружно, би имала късмет да взе участие на идната олимпиада. Няма време обаче да се вземе млад играч, който да бъде обучаван. На олимпиадите вземат участие волейболисти сред 26 и 35 години. Но най-малко 10 те са упражнявали единствено плажен волейбол.

Какви са по-далечните ви проекти за развиването на плажния волейбол в България?

Планираме да създадем спортна академия по плажен волейбол и да стартираме с деца. Ако работим добре и съберем задоволително на възраст сред 9 и 12 години, то подсигурявам, че след 10 България ще е измежду най-хубавите в Европа по този спорт.

 1111-3

Колко българи играят професионално плажен волейбол?

Никой. За мен да си експерт, значи да тренираш целогодишно. Да играеш шампионати по целия свят. И като цяло да си изкарваш парите в този спорт. Не е професионално да играеш 2-3 месеца плажен волейбол, а останалите – в зала.

Има концепция въз основата да се играе целогодишно. Възможно ли е?

Това към този момент е реалност. Играем на аматьорско равнище в балон. Вътре има осем стадиони. От 1 октомври до 1 май е отворен. 95 % от всички наши другари и клиенти са дилетанти, които наемат балона. Играят 2 на 2, 4 на 4 или 6 на 6. Комплексът е основан за софиянци. Всеки е добре пристигнал на басейн, да поиграе плажен волейбол.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР