Онлайн търговията - продажба на месо или на свине без

...
Онлайн търговията - продажба на месо или на свине без
Коментари Харесай

Експерти: Онлайн търговията с месо в момента е страхотен риск

„ Онлайн търговията - продажба на месо или на прасета без генезис - е ужасно необикновен риск. Потребителите не бих ги посъветвала да поемат подобен риск и да сложат на масата месо без документ за здравен статус или нещо такова “. Това предизвести в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ д-р Александра Митева - шеф отдел „ Здравеопазване на животните “ в Агенцията по сигурност на храните. Тя прикани хората да не купуват месо от стопани, които го продават онлайн.

Въпреки че вирусът не е рисков за хората, остатъците от месото и опаковките са източник на евентуална заплаха за ново разпространяване на болестта, изясни тя. 

Най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, защото вирусът има капацитет да се съхранява дълго време, както в природата, по този начин и в месото, разяснява Митева и посъветва хората, които сега колят свине, да обработват месото си термично преди да го запазят във фризера. В необработено, а замразено месо, вирусът може да остане над шест месеца.

„ Това е незабавна превантивна мярка. Ние би трябвало да ограничим разпространяването на болестта и да ограничим вредите. Вече имаме 5 индустриални, огромни ферми, наранени от африканска чума по свинете “.

От комплекса в Голямо Враново се базират на Европейски правилник, който разрешава отсрочване на евтаназирането, искане на втора проба за вируса и опция да се евтаназират единствено свине, които са в директен допир с потвърдено болните. От БАБХ обаче са безапелационни, че „ законодателството не е тъкмо по този начин написано “:

„ Дерогация се ползва само и единствено в случай че има такова структурно делене вътре във фермите, че може да се подсигурява, че животни от други индустриални единици не са обект на евентуална заплаха от разпространяване на вируса. Случаят не е подобен. Там няма „ бяла “ и „ черна “ зона, няма обособени санитарни филтри за личен състав и за оборудване… “.

В България няма свинеферми, структурирани по подобен метод, който да разрешава тази дерогация.

„ Ситуацията в действителност е сериозна. Африканска чума има. Всички протоколи от позитивни случаи са качени на уеб страницата ни. Хората би трябвало да схванат, че това са превантивни ограничения, които би трябвало да започват. Сега е моментът те да могат да усвоят месото, което ще добият от клането на тези животни, тъй като навлезе ли чума при тях, приказваме към този момент за ликвидиране и загробване “, сподели още доктор Митева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР