Онлайн проучване за нагласите на варненци относно съдбата на Дупка

...
Онлайн проучване за нагласите на варненци относно съдбата на Дупка
Коментари Харесай

Имате идея какво да се направи с Дупката във Варна? Ето къде да я споделите и кой ще ѝ обърне внимание

Онлайн изследване за настройките на варненци по отношение на ориста на Дупка в центъра на града започва точно на празника на морската столица – 15-ти август. Това съобщипа от Община Варна.  

Анкета е налична на платформата www.ideavarna.com до 20-ти септември и всеки анонимно може да показа визията си за пространството, заключено сред бул. " Княз Борис I " и ул. " Княз Александър Батенберг ",  ул. " Воден " и ул. “Архимандрит Филарет ".

Въпросите са няколко и са дефинирани на база обработените 150 експертни отзиви на експерти от първия стадий на анкетата.

Допитването, инициирано от Община Варна, ще се организира в две направления. Първата планува изследване на настройките измежду експерти в региона на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни, след което ще бъде търсено и необятно публично мнение посредством анкета, формирана на база обработените отзиви на експертите от първия стадий. След култивиране на резултатите ще обявим интернационален конкурс за пространството, съобщи кметът Иван Портних.

Екипът, който стои зад плана за изследването на настройките, е в състав:  Максим Недков  - проектант, приключил архитектура в Мюнхен. От 2016 година работи във Варна в областта на капиталовото планиране и тематики, свързани с градска среда. Силвана Маринова - проектант с опит в капиталовото планиране и ползи към възстановяване на градската среда и достъпността посредством проучване на решения с интензивно гражданско присъединяване. Интереси и опит в опазването на културното наследство;  Явор Панев - проектант, съосновател и зам.- ръководител на Сдружение „ Таляна “;  Александра Бабунска - проектант и създател на игрови модели, свързани с развиването на градската среда. През 2017 осъществя плановете “Get involved, fall in love with VARNA ” и “ In love with VARNA ”, с които посредством артистични съоръжения и игри цели да предизвика повече дейни хора във Варна да преоткрият капацитета, който крие историческото сърце на града и да обединят старания в неговото видоизменение. Учредител на Сдружение „ Таляна “; Цвета Йоцова – правист с дългогодишна процедура, взела участие в подготовката и организирането на интернационалния архитектурен конкурс за новата постройка на библиотеката във Варна, на Топлоцентралата в София, в състезанието за нов център на Боровец; Венцислава Недялкова - проектант с професионален опит в администрацията в Германия - в областта на образуване на градоустройствени състезания и замесване на обществеността в облагородяването на градската среда; Росен Стоев - правист с опит в структурни планове на Столична община, паркове, обществени пространства и инженерна инфраструктура. 

Целта ни е да намерим точната функционалност на пространството, като насочна точка от пешеходната зона на Варна към Приморския парк, Римски терми - огромни и дребни, пристанището и други градски музеи, археологически обекти и публични пространства. Улиците “Хан Аспарух ” и “Александър Батенберг ” са значима връзка сред морето и дейната градска зона, които от десетилетия са блокирани от така наречен Дупка. Затова бъдещите пространства би трябвало да обслужват преди всичко публичния интерес и да интегрират по актуален и наличен метод откритите археологически полезности, разяснява основният проектант на община Варна Виктор Бузев. 

Наред с търсения краен резултат за установяване на функционалността и подготовката на архитектурен конкурс за пространството, самодейността ще даде опция за необятно разпространение на ангажираността на Община Варна и към мнението на всеки гражданин и посетител на града.

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, откакто локалната власт събаря няколко къщи със статут на монументи на културата с концепция на мястото им да бъде издигнат Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които съгласно археолозите са най-старият открит до момента сектор от укрепителните уреди на античната цитадела. Подобни остатъци не са открити на други места в остарелия град. Пак на същото място са налични и руини от здания от късната древност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия интервал. Извън разкопаното пространство, само че кореспондиращи с описаните старини, са открити и остатъци от втора крепостна стена. Според учените тези сектори от двете крепостни стени, непокътнати в центъра на един актуален град, са рядко срещано събитие в археологическата процедура и са отлична причина са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 година комисия към Националния институт за монументи на културата (НИПК)  излиза с изрично мнение, че разкритите антични остатъци са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, защото преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до прекъсване на плана за създаване на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „ Античен град Одесос - Варна ” е останало като грозна дупка  в центъра на града.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР