Онкологът д-р Желязко Арабаджиев гостува в студиото на Плюс-минус по

...
Онкологът д-р Желязко Арабаджиев гостува в студиото на Плюс-минус по
Коментари Харесай

Онколог: Грижата за болните от рак в България е на ниско ниво, а диагностиката и лечението са много скъпи

Онкологът доктор Желязко Арабаджиев гостува в студиото на " Плюс-минус " по Нова тв, с цел да разяснява наличето на медикаменти за болните у нас. 

" Тъкмо се връщам от конгрес на онколозите. През предходната година половин милиард лв. е похарчила страната за лекуване на онкологични болести в България. Това не е малко. България стои на 7-мо или 8-мо място по средства от Брутният вътрешен продукт за онкология. 

``
реклама

Средният % в Европейски Съюз е 9.9. 

В България се отделят доста пари за опазване на здравето и имаме достъп до новаторски лечения, а освен до химиотерапия както е било в предишното.

Грижата за болните в България е оставена обаче на по-ниско равнище. 

Пациентите изминават дълъг път до слагане на диагнозата рак. Това усилва риска стадият да бъде по-напреднал. Всички знаем, че в ранен етап има късмет за изцеление повече от напредналия етап. Здравната просвета на българина еволюира, само че 94% от пациентите отиват на доктор, когато към този момент имат признаци. Те би трябвало да вземат участие в профилактични прегледи. Лекарят би трябвало при всяко подозрение да насочва към диагностика.

Джипитата от ден на ден се интересуват и поучават пациентите. В България набъбнаха диагностичните благоприятни условия. Скъпо е. Цената не би трябвало да има значение. Когато се разболеят, те изгубват работоспособността си. 50 млрд $ са загубите от работоспособност. Все повече известия са за комбинативни лечения, само че това усилва цената. В момента има дефицит на евтини медикаменти, които не се поддържат в България. ", разяснява гостът в студиото.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР