Онкоболно момче има нужда от лекарства, които обаче няма как

...
Онкоболно момче има нужда от лекарства, които обаче няма как
Коментари Харесай

Онкоболен младеж се нуждае от лекарства, които няма как да му бъдат дадени у нас


Онкоболно момче има потребност от медикаменти, които обаче няма по какъв начин да му бъдат дадени у нас. Всички институции отхвърлят, а за фамилията това е единственият късмет за избавление на детето им, оповестява БТВ.

Болничната стая е вторият дом на 20-годишния Димитър Щилиянов. За първи път попада в нея през 2018 година Тогава лекарите му откриват „ Сарком на Юинг” - тип рак на костите.

Лекарите от пловдивската болница „ Свети Георги” съумяват да го вкарат в ремисия. Болестта обаче се завръща още веднъж тази година - с рецидив в гръбначния дирек. „ Тогава си помислих, че ще остана неработоспособен завинаги”, споделя момчето.

Налага се незабавна интервенция на Димитър у нас. След проучване, направено в Германия, се схваща коя тъкмо терапия може да унищожи тумора. Този вид лечения се назовават „ прицелни” и се считат за новата епоха във фармацията и медицината. При тях е нужна е композиция от медикаменти, които обаче са предопределени за различен вид рак. В България приемът им отвън приетото предопределение, не е организиран.

От министерство на опазването на здравето коментират, че такава приложимост значи да се приложи лекуване, недоказано от производителя за съответното заболяване и неодобрено от регулаторните органи. Използването му изисква документирана обосновка и осъзната отговорност.

Предложени са законодателни промени, с които да се регламентират тази приложимост когато липса опция и има научни учредения. Но те към момента не са факт. Освен това плануват в тези случаи пациентите сами да заплащат лекуването си. Това за фамилията на Димитър обаче е непостижимо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР