Онкоболни от Северозападна България оставени без животоподдържащо лекарство. За проблема

...
Онкоболни от Северозападна България оставени без животоподдържащо лекарство. За проблема
Коментари Харесай

Защо няма лекарства за онкоболни във Враца?

Онкоболни от Северозападна България оставени без животоподдържащо лекарство. За казуса сигнализираха самите пациенти, които са без терапия от месеци.

Онкологичният център във Враца обслужва пациенти от Видин и Врачанска област. Липсващото лекарство е золедронова киселина. Това е медикаментът, който се ползва при лекуване на заболели, страдащи от рак на простата.

Двама от пациентите обявиха пред bTV, че се тормозят, че положението им може да се утежни, тъй като не са им бити инжекциите дълго време, а те пътуват от Берковица и Бяла Слатина за лекуването.

Снимка: bTV

Лекуващият доктор доцент Николай Йорданов изясни, че има сурогат, на който са минали 30-40% от болните, само че преди този момент би трябвало да се създадат проучвания.

От компанията снабдител на золедронова киселина са обяснили, че има проблеми при лекарствено доставяне, които вероятно ще бъдат решени до края на май тази година, добави Йорданов. Но това не се е случило.

Лекуващият доктор застана зад пациентите си, само че ги посъветва да стачкуват пред администрацията – НЗОК и Министерството на здравеопазването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР