Oнези, които призовават за мирни преговори, да отправят исканията си

...
Oнези, които призовават за мирни преговори, да отправят исканията си
Коментари Харесай

Литва посъветва искащите мир да го търсят при Путин, а не при Зеленски

Oнези, които приканват за мирни договаряния, да насочат настояванията си към съветския президент Владимир Путин, а не към украинския президент Володимир Зеленски.

Това написа през днешния ден в Twitter литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

" Вие не молите двете страни да обсъдят мира след нахлуването. Казвате на нашественика да си тръгне. Тези, които желаят мир, би трябвало да насочат настояванията си към Путин, а не към Зеленски ", написа Ландсбергис.

Зеленски сподели по-рано, че началото на дипломатическия формат и документирането на края на войната, отприщена от Русия против Украйна на огромна маса в наличието на " порядъчни " страни, ще бъде допустимо единствено в случай че Русия изтегли войските си от Украйна без пердах .
 Литва желае равно отнасяне при глобите за Русия и Беларус
Литва желае равно отнасяне при глобите за Русия и Беларус

Президентът Науседа в петък наложи несъгласие на така наречен Закон за националните наказания

Припомняме, че в края на април, Народното събрание на Литва одобри закон, допускащ на граничната защита да връща назад мигрантите, пресекли границата незаконно.

Това бе най-новият ход на страната членка на Европейски Съюз за битка с незаконната миграция от Беларус за смут на правозащитните организации.

Балтийската страна към този момент беше ангажирана с връщането на мигранти от 2021 година, когато хиляди бежанци - основно от Близкия изток и Африка - започнаха да се пробват да влязат в Европейския съюз през Литва, Латвия и Полша.

Европейски Съюз твърди, че мигрантският напън е бил " хибридна офанзива ", проведена от беларуския режим в отговор на интернационалните наказания против Минск.

Оттогава броят на опитите за прекосяване е намалял, само че литовските гранични чиновници към момента отхвърлят влизане в страната на до няколко десетки мигранти дневно.

Миналата година Литва приключи построяването на четириметрова ограда от бодлива тел по границата с Беларус, с цел да се оправи с незаконната миграция. Съоръжението се простира на към 550 километра, а цялата граница е дълга близо 700 километра.

Съседна Полша също постоянно е принудена да отблъсква мигранти на границата си с Беларус през последните години.

Противоречивото деяние е разрешено от полското законодателство - посредством декрет на вътрешното министерство и акт за чужденците - макар че в два обособени случая съдът постанови, че то е нарушило правата на бежанците.
 Със закон Литва позволи на граничарите да връщат мигранти
Със закон Литва позволи на граничарите да връщат мигранти

Поредна стъпка на Вилнюс в битката с незаконната миграция от Беларус

Литва желае равно отнасяне при глобите за Русия и Беларус. 

Президентът на Литва Гитанас Науседа по-рано през април наложи несъгласие на по този начин наречения Закон за националните наказания. Главният консултант на президента по националната сигурност Кестутис Будрис предвижда по-рано, че може да се стигне до подобен ход.

Припомняме, че на 4 април Сеймът (парламентът) на Литва одобри закон, който краткотрайно лимитира опцията жителите на Русия и Беларус да получават литовски визи, да аплайват за позволение за престояване, да купуват недвижими парцели и да внасят и изнасят украински гривни (валутата на Украйна).

Законът ще бъде в действие за интервал от 3 май 2023 година до 2 май 2024 година

Науседа поддържа задачата на закона, само че отбелязва, че няма учредения за въвеждане на правни правила за всички жители на двете страни. Според него, Литва би трябвало поредно да се придържа към правилото, че Русия и Беларус следват една и съща политика по отношение на Украйна, само че следва да има поради, че и в двете страни има жители, които не поддържат политиката на своите управляващи, а Литва е подготвена да одобри такива хора.

" Въпреки това, от позиция на националната сигурност на Литва, няма учредения за друго отнасяне на жителите на Беларус и Русия ", сподели президентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР