„Омикронът у нас ще влезе по празниците. Епидемиологично разпространение ще

...
„Омикронът у нас ще влезе по празниците. Епидемиологично разпространение ще
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Разпространението на Омикрон у нас ще е през януари

„ Омикронът у нас ще влезе по празниците. Епидемиологично разпространяване ще е през януари”. Това чака епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизиране към Столична Община, по Нова ТВ.

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, или такива, които имат грипни признаци, да не се събират с доста хора. „ Който е болен, да е изолиран”, предложи проф. Кантарджиев.

Той изясни, че този вид на ковид се популяризира доста елементарно. Това важи и за имунизираните. Затова и предложи бустерна доза.

За имунизираните с оксфордската ваксина, тя може да е от другите два препарата.

Проф. Кантарджиев изясни разликата сред предходните разновидности на ковид и този. „ Омикрон има 37 разновидности в шипчестия протеин. По-лесно се популяризира. Лошото е, че има имунологично бягство. И преболедувалите, и имунизираните не са задоволително добре предпазени. С бустера се усилва защитата”, сподели проф. Кантарджиев.

Днес идват имунизациите за деца. „ Никой няма да задължава никого да си имунизира детето”, увери той.

„ Когато пристигнаха Делта и Омикрон разновидностите, децата боледуват. Направиха проучване във Англия и то сподели, че 14% от децата карат дълъг Коронавирус. Това значи, че 6 месеца детето няма да има вкус, елементарно ще се уморява. Но родителите, в случай че желаят да си предпазят детето, мама и баща да се ваксинират”, съобщи проф. Кантарджиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР