Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите

...
Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Омикронът настъпва с нови рекорди

Омикронът настава към нови върхове (това се очакваше) и другите упования са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая дневно. Вероятно никой към този момент не се съмнява в прогнозата ми, че ще надминем 1 милион регистрирани случая, ще надминем 33 500 умряли. Това написа във Фейсбук математикът от Българска академия на науките и някогашен член на НОЩ проф. Николай Витанов.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 525
Той прецизира, че Омикронът ще има потребност да се бори 3-4 седмици да стане доминантен.

" Прогнозата се извърши - Омикронът стана доминантен в планувания период. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.40. Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, така, че прекомерно огромни стойности на това число не се чакат. Но е над 1.3, а както знаете, рисково е да седи 2 седмици по този начин.  Днес е ден втори, откогато цифрата е над 1.3 ", написа още ученият.

Ето защо още предизвести проф. Николай Витанов:

" Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 19 януари 2022

Обстановката се развива съгласно упованията. Омикронът настава към нови върхове (това се очакваше) и другите упования са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая дневно. Вероятно никой към този момент не се съмнява в прогнозата ми, че

- ще надминем 1 милион регистрирани случая

- ще надминем 33 500 умряли

Но по нея, както знаете, ще приказваме на 19-ти март, когато се навършват 2 години, откогато бях поканен да върша разбори и прогнози за пандемията. Знаете, че и тази прогноза бе направена много от дълго време. Аз съм си записал и какво беше крякането, когато тази прогноза бе направена. Но и за това ще приказваме на 19 март.

Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има потребност да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предизвестие го засече на 23-ти декември предходната година. Оттогава минаха 27 дни. Напомням - 4 седмици са 28 дни.

Прогнозата се извърши - Омикронът стана доминантен в планувания период.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.40. Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, така, че прекомерно огромни стойности на това число не се чакат. Но е над 1.3, а както знаете, рисково е да седи 2 седмици по този начин. Днес е ден втори, откогато цифрата е над 1.3

Данните за смъртността. При Омикрона се чака да е към 1%. Затова имаме доста случаи, а смъртността не е като при Делта разновидността - над 300 дневно. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е доста като %, само че помнете - този 1% е от много повече случаи.

Няколко думи за картите.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри към този момент Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона.

Героичната опозиция на Пловдив е към края си. Удържа фронта много време, за които би трябвало да сме му признателни.

Днес демонстрирам и картата за заетостта на интензивните кревати по клъстери от области. Знаете я от уеб страницата на Министерския съвет. По нея имам следните бележки. Тази карта не отразява доста действителната обстановка в следния смисъл.



На нея виждаме резделението на страната на 6 района за обмисляне (NUTS-2 региони) за потребностите на Европейски Съюз. Да, де, само че това

не е разпределението при пандемията. Пример - напълват се леглата във Видин и пациентът би трябвало да се закара на друго място. Къде се закарва - в София, несъмнено, не в Плевен.



Ако е от Монтана - същата работа. И така нататък. Така, че, съгласно мен сраната е по- добре вместо на 6 да се раздели на 5 района: Западна България, обхващаща Югозападния район плюс Видин, Монтана и Враца, един район по линията Плевен-Русе, един, обхващащ Делиормана и Варна. В Южна България са си добре, както са си. Това разделяне по-добре ще отразява здравната обстановка (настоящото разделяне на 6 района отразява по-добре икономическата ситуация).

Така, като вземем мислено разделянето на 5 района и погледнем проблематичния район по линията Плевен-Русе, откриваме, че той в действителност е на Етап 2, а не на Етап 3, както излиза от разделянето за потребностите на икономическото обмисляне. Така, че този район е надалеч от локдаун и съгласно мен хората там не трябва да се тормозят към момента. Така си мисля аз, не привързвам никого с моите си мисли. С други думи - така си я преценявам аз обстановката.



Имаме дифузно разпространяване на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

Виждате, че Омикронът е мощно публикуван, само че не във всички области. Пожарът гори с друга активност на другите места. Има области където гори мощно и такива, където гори много по-слабо. Като се ускори горенето в тия последните области, в тия първите много ще е изгоряло. При тази обстановка вероятността за супер пожар понижава с всеки изминат ден, в който нещата остават по този начин.

За ограниченията. Пак да кажа, по какъв начин преценявам аз обстановката. Преценям я по този начин. Знаете, че има най-малко 25% от популацията, което е безусловно твърдо против всевъзможни ограничения, ваксини и така нататък Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се чака да са доста. Повечето хора го карат леко. Тогава главният аршин за налагане на ограничения би трябвало да е различен. Според мен (доста от дълго време съм ви го споделил това) главният аршин при тази вълна би трябвало да е положението в лечебните заведения.

Тук идва ролята на дейните детайли в системата - тези, които могат да стабилизират или дестабилизират сюжети на развиване на обстановката.

Правителството и вие сте дейни детайли в системата и може да дестабилизирате един или различен сюжет. Когато прогнозата е неподходяща, държавното управление маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сюжет. Вие също сте дейни детайли в системата и може да влияете върху обстановката. Помислете си - имате ли интерес от цялостен локдаун? Всеки 3 дни в страната се създава Брутният вътрешен продукт за към милиард лв. (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ съдебна експертиза, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ съдебна експертиза ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.

Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и цялостен локдаун.

Погледнете - заетостта в лечебните заведения нараства постепенно. Отдавна приказвам, че ни се отваря опция да ни се размине тоталният локдаун. Повярвайте ми, с разум и разсъдък в случай че действаме, може да ни се размине. Но, каквото си го създадем, такова ще е.

Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля ".


Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 525  Спад с 40% в броят на инфектираните с COVID-19 в Черна гора за седмица Спад с 40% в броят на инфектираните с COVID-19 в Черна гора за седмица  Япония уголемява антиковидните ограничавания поради Омикрон Япония уголемява антиковидните ограничавания поради Омикрон  Коронавирусът спря работата на съда в Ловеч Коронавирусът спря работата на съда в Ловеч
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР