Омикронът е вече тук. Това написа във Фейсбук профила си

...
Омикронът е вече тук. Това написа във Фейсбук профила си
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Омикронът е вече тук

Омикронът е към този момент тук. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.990 - близо е до 1. Прогнозата я знаете - БАВНО разтоварване на здравната система. Другата ми прогноза също я знаете - вълната с Омикрона ще застъпи вълната от делта разновидността на вируса и ще ни завари при неразтоварена здравна система. Това, че цифрата е под 1, демонстрира, че случаите на Омикрон са единични. Беше ни импортиран от чужбина.

Починали по отношение на умрелите от съответната вълна предходната година по това време - 143.5% (от декември има още доста време). Значи, дотук при тази върна са умряли 43.5 % повече хора в сравнение с при съответната вълна предходната година. Причина - незадоволително обхватна имунизация. Броят на смъртните случаи е над 30 000, а годината още не е свършила.

Области на равнище 4 няма. Повечето области са на равнище 2. Прогнозата ми за спокойни празници се извършва. Омикронът няма да ги помрачи. Очаква се бавният спад на случаите да продължи. Омикронът закъсня съдбовно, с цел да направи пакости тази година. Догодина ще му сърбаме попарата. Контролните цифри за края на месеца ги знаете - към 1000 нови случаи дневно и към 50 нови смъртни случая дневно.

В момента за последните 7 дни имаме към 1200 нови случая дневно. Този междинен брой се чака да спадне още в идващите 3 дни и броя да се насочи към контролната стойност. Същото и за смъртността.

Две от областите се чака да са вън от алената зона. Това е добре. София-град се чака да е вън от доста тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната конюнктура в страната. Очакванията са, броят болни на 100 000 души постепенно да понижава.

Дифузното разпространяване угасна. народът ще яде и ще пие по празниците на инат на Омикрона.

Наблюдавам 9 области. Засега няма учредения за паника. Очаква се наклонността на муден спад на случаите да продължи и през новата седмица.

На картата на риска по нашата методология, половината области са вън от виолетовата зона на риска.

Имаме към този момент 7 области в жълтата зона. Положението постепенно се усъвършенства. Благоприятният сюжет си прави работата, само че има потребност от нашата поддръжка, с цел да продължи да си я прави и да понижава обсега на виолетовата зона.

Омикрон разновидността на вируса - писах към този момент, че системата ми за ранно предизвестие засече наличието му. Но бъдете спокойни - прогнозата ми бе, че няма да ни скапе празниците, а каквито проблеми имаме с него, ще са след Ивановден.

Тотален локдаун до края на годината - няма да има.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР