Омикрон - силно заразният вариант на коронавируса, вече е вече

...
Омикрон - силно заразният вариант на коронавируса, вече е вече
Коментари Харесай

Проф. Витанов: У нас Омикрон ще избухне през февруари

" Омикрон - мощно заразният вид на ковид, към този момент е към този момент тук, само че няма да ни скапе празниците ”,  разяснява математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв.

Той разясни, че има две организации, които имат системи за наблюдаване и тези системи алармират дали новата вариация към този момент е стигнала до България. 

" Ако Омикрон бъде засечен от Националния център  за заразни и паразитни заболявания към Йордановден и Ивановден, 2-3 седмици по-късно той ще е преобладаваща причина за заразяванията. От 14-и – 15-и ще стартират да порастват случаите, проблемите ни всъщност ще дойдат през февруари ”, предвижда математикът, като предизвести, че огромните жертви на петата вълна ще са лекарите. " Те ще са първите, които ще изпитат ударите, те ще са и основните герои. Очаква се да има доста случаи, само че не толкоз тежки ”, изясни проф. Витанов.

И бизнесът ще пострада, тъй като много хора ще излязат в болнични. Иначе се чака смъртността от разновидността Омикрон да е няколко пъти по-ниска. При 5000 заболели се чакат 50-60 смъртни случая, т.е. най-вече 1% ”, изясни математикът. 

" Вероятността да се болестите при Делта е 1.5 на хиляда, а при Омикрон е 4 на хиляда, по тази причина този вид доста бързо става преобладаващ. Хората би трябвало да съблюдават известните елементарни ограниченията, известни като трите Д - отдалеченост, маски, стерилизация, плюс ваксинация ", подсети проф. Витанов.

 

На този декор пред отворените имунизационни пунктове се извиха опашки. В Хасково регистрираха растеж на искащите за бустерна доза. „ През нашия кабинет дневно минават към 100-120 индивида, най-малко едно 50% са хората, които си слагат бустерната доза ”, изясни Гергана Манолова.

Опашка имаше и пред болница „ Пирогов ” в София. Част от хората изчакваха близо час, само че това не ги разубеди.

 

Засега в България епидемията остава под надзор.  838 са новите случаи с ковид , открити за последното денонощие, сочат данните на Единния информативен портал.  Направени са общо 15 453 проучвания, което значи, че делът на позитивните проби остава невисок - към 5.5 на 100 (под 6% бе и предния ден).

4073 пациенти са прекарали в болница втория ден на Коледа. От тях 456 се лекуват в интензивни отделения.

За последните 24 часа са оздравели 260 души. Починалите с Ковид-19 са 46.

Вече съвсем 1.9 милиона българи са със приключен имунизационен цикъл. Расте и броят на хората, които са решили да се защитят в допълнение с бустерна доза -  броят им  надхвърли четвърт милион (251 961).

През последните 24 часа са сложени 1623 ваксини. Числото е малко, само че не е изненадващо за празничен ден.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР