Омикрон променя всичко? Пандемията от COVID-19 е към края си?

...
Омикрон променя всичко? Пандемията от COVID-19 е към края си?
Коментари Харесай

Омикрон променя всичко?

Омикрон трансформира всичко? Пандемията от COVID-19 е към края си? Напоследък все по-често се твърди, че можем да се надяваме на неотдавнашен завършек на пандемията. Така ли е в действителност? събра отзиви на специалисти.

Ситуацията е много странна: броят на новите болести с ковид не стопира да пораства, а ние се надяваме на неотдавнашен завършек на пандемията и анулиране на всички ограничавания.

В Дания да вземем за пример паднаха съвсем всички ограничавания - макар високия брой нови инфекции. " Локдауните пораждат съмнение, по тази причина е умно ограниченията да се разхлабват, когато това е допустимо ", съобщи датският политолог Михаел Банг Петерсен, който съветва датското държавно управление по въпросите на пандемията.

Напоследък все по-често се изрича мнението, че таман мощно заразният вид Омикрон би могъл да трансформира пандемията в ендемия - т.е., вирусът няма да изчезне напълно, само че ще се демонстрира единствено в избрани райони или единствено измежду част от популацията, а ние още веднъж ще си върнем старите свободи.

Край на пандемията?

Наистина ли вирусът ще стане ендемичен? Ще промени ли Омикрон всичко? Честният отговор гласи: няма по какъв начин да го знаем. Нито един политик или специалист не може сигурно да предскаже по какъв начин тъкмо ще се развие обстановката през идните месеци. Защото не знаем в каква посока ще мутира подлият вирус SARS CoV-2. Сигурно е единствено, че той ще продължи да мутира, тъй като вирусите вършат таман това, когато попаднат в удобна среда за размножаване, каквато е човешкият организъм.

" Не знаем какви нови разновидности ще се появят, не знаем също по този начин дали те ще могат да заобикалят имунната отбрана и дали ще водят до тежки форми на COVID-19 ", споделя проф. Жерар Краузе, епидемиолог от Центъра за инфекциозни проучвания " Хелмхолц " в Брауншвайг. " Не споделям еуфорията, че Омикрон ще ни изведе в ендемия ", прибавя специалистът.

Възможно е вълната от Омикрон да затихне, само че също по този начин е допустимо по-късно да се върне разновидността Делта, споделя на собствен ред проф. Улрике Протцер, която управлява Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

Но даже и вирусът да стане ендемичен, той си остава рисков и може доста бързо да се видоизмени. " Ендемична обстановка не значи, че всичко е завършило и към този момент няма заплаха ", споделя епидемиологът проф. Хайо Зеб от института " Лайбниц ".

Но макар неразбираемото бъдеще би трябвало да се взимат решения - в това число за това дали е допустимо разхлабване на рестриктивните мерки. Тези решения обаче се взимат не от учените, а от политиците.

Томас Фосхар, основен доктор на белодробната клиника в Мьорс, съобщи неотдавна, че Омикрон съставлява " излаз от пандемията " - и изрази вяра, че всички ще прекарат тази зараза. Според него по този начин ще се реализира имунитет по натурален метод.

Водещият немски вирусолог Кристиан Дростен не споделя това мнение: " За Германия постигането на имунитет по натурален път не съставлява алтернатива - основно заради високата междинна възраст на популацията, което би довело до прекалено много смъртни случаи. Такава цена е прекомерно висока ", споделя Дростен.

Колко дълго още ще живеем с ковид?

От сезонните грипове знаем, че тези вируси не могат да бъдат напълно унищожени - те се появяват постоянно в разнообразни разновидности, само че прекараните болести или поставените ваксини могат да основат прочут имунитет против тях.

Също както при грипа, при ковид очевидно ще е от изгода, в случай че по-възрастните хора и тези със съпътстващи болести като диабет или сърдечно-съдови проблеми се защищават от инфекцията посредством годишна имунизация. " Когато човек е имунизиран и вероятно прекара и зараза с вируса, имунната му система към този момент ще е в положение да се оправя добре с новите разновидности на вируса, които ще се появяват ", изяснява Улрике Протцер от Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

С оглед на всичко това можем да обобщим: защото към този момент нееднократно имахме опция да се уверим какъв брой твърдоглав и изменчив е коронавирусът, вероятно ще би трябвало да свикнем с мисълта, че още дълго време ще живеем с него.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР