Омбудсманът, проф. Диана Ковачева, изпрати становище до председателите на парламентарните

...
Омбудсманът, проф. Диана Ковачева, изпрати становище до председателите на парламентарните
Коментари Харесай

Омбудсманът, проф. Ковачева: Трябва да се преустанови практиката за връщане на преписките от НЕЛК на ТЕЛК

Омбудсманът, проф. Диана Ковачева, изпрати мнение до ръководителите на парламентарните комисии по труда, обществената и демографската политика Георги Гьоков и по опазването на здравето доцент доктор Антон Тонев, както и до отрасловите служебни министри Лазар Лазаров и доктор Асен Меджидиев, в което сложи за следващ път нерешените от години проблеми в здравната експертиза.

Общественият бранител акцентира, че в множеството случаи регламентираните периоди за насрочване на дати от ТЕЛК и НЕЛК не се съблюдават.

Като забавянията в забележителен брой случаи са фрапантни, тъй като доближават и до една година от подаването на документите.

„ Нормативно избраният 3-месечен период за изговаряне от ТЕЛК и НЕЛК от датата на постъпване на медицинските документи, при неналичието на съответна финансова поддръжка през този интервал, също е прекомерно дълъг и е причина за нарушение правата на жителите, които за времето до постановяването на експертното решение са лишени от опцията да употребяват своите права на хора с увреждания “, безапелационна е проф. Ковачева.

Тя показва, че органите на здравната експертиза не търсят разновидности да осведомят жителите, които би трябвало да се явяват на преосвидетелстване, преди приключването на настоящото им експертно решение в подобаващ период, с цел да не се позволява спиране.

„ Видно от постъпилите тъжби и сигнали, жителите са уведомявани едвам след приключване на периода на трайно понижената им работоспособност/вида и степента на увреждане, и доста от тях занапред подават документи за преосвидетелстване. Така те следва да изчакат насрочване на дата най-малко 3 месеца, а в множеството случаи и по-дълго “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че все още остава сериозен казусът с изтеклите експертни решения след 30 юни 2022 година, които не са удължени служебно. Така хората с увреждания на процедура са оставени без средства за интервала до постановяване на ново експертно решение.

Омбудсманът напомня за своя рекомендация преди месец, в която е подчертала, че макар признатите промени в нормативната уредба за здравната експертиза, не е преодолян казусът с кадровия дефицит в ТЕЛК.

„ Недостигът на експерти по педиатрия, които да вземат участие при експертизата, е измежду главните аргументи за закъснение освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК при деца до 16 години “, написа проф. Ковачева.

Тя добавя още, че произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК дълго време след подаването на документите е доста сериозна причина за необективни решения, заради динамичността на здравословното положение на съответния жител.

„ В предложенията за промени в Наредбата за здравната експертиза, оповестени от Министерството на здравеопазването за публично разискване на 11.11.2022 година, тези проблеми не са адресирани. От тази позиция, считам, че е добре да бъдат разисквани опциите писмата за нуждата от явяване за преосвидетелстване да бъдат изпращани доста по-рано, като периодите в обособените Регионални здравни инспекции да бъдат съобразявани с установените забавяния в региона “,  безапелационна е проф. Ковачева. 

Тя обръща внимание, че забавянето при освидетелстването или преосвидетелстването на жителите с увреждания има неподходящо отражение върху опциите им да упражняват правата си в интервала, през който нямат годни експертни решения, както и че хората с увреждания, които за първи път би трябвало да се явят на освидетелстване от ТЕЛК, са съществено ощетени.

Поради неналичието на експертни решения тези хора са лишени от пенсии, месечна финансова поддръжка, карти за паркиране, пътешестване и други, и са принудени сами да се оправят с провокациите. Не по-малко ощетени са и хората с увреждания, които следва да се явят на преосвидетелстване и на които ТЕЛК им насрочват дати със съществено закъснение

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР