Омбудсманът поиска мерки за защита на битовите потребители на газ,

...
Омбудсманът поиска мерки за защита на битовите потребители на газ,
Коментари Харесай

Омбудсманът иска защита на битовите потребители

Омбудсманът изиска ограничения за отбрана на битовите консуматори на газ, електрическа и топлинна сила. В писмо до служебния министър председател Стефан Янев Диана Ковачева показва, че от начало на сегашния есенно-зимен сезон битовите клиенти понасят доста мъчно скока на енергийните цени в България, като доказателство за това са десетките тъжби, постъпили при нея.

Ковачева акцентира, че основателни паники будят прогнозите за ново, шоково повишаване на цените на електрическата и на топлинната сила за бита от 1 януари 2022 г.

Омбудсманът към този момент изпрати рекомендация до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която настоя да бъде създаден механизъм за краткотрайно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ поради рисково високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 година и предстоящите високи сметки за отопление за голяма част от семействата, показват от пресцентъра на Ковачева.

Диана Ковачева акцентира още, че опитът на други страни-членки демонстрира, че реалистични ограничения с капацитет за навреме използване са намаляването на Данък добавена стойност за силата, определянето на таван на енергийните цени за зимните месеци, неначисляването на лихви за забавени заплащания през зимата и непрекъсване на снабдяването с сила при забавени заплащания до края на отоплителния сезон.

Междувременно омбудсманът изпрати искане и до ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про с гледище за възобновяване на настоящия по време на изключителното състояние 20-дневен период за възнаграждение на отговорностите към електроснабдителните сдружения, в това число да не се пристъпва към изключване на електрозахранването при неплащане на отговорности, с разсрочване на последните.

Тя изиска от всички топлофикации в страната да не начисляват лихви за веселба на заплащанията на месечните сметки, а от газоснабдителните предприятия – да не прекъсват услугата при неплащане, също да удължат периода за възнаграждение на месечните доставки и да плануват опция за разсрочване на отговорностите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР