Омбудсманът поиска безлихвени кредити и за хора с неплатени, но

...
Омбудсманът поиска безлихвени кредити и за хора с неплатени, но
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска безлихвени кредити и за хора с неплатени, но декларирани от работодателите им осигуровки

Омбудсманът изиска безлихвени заеми и за хора с неплатени, само че декларирани от работодателите им осигуровки. Това оповестиха от пресцентъра на Институцията на омбудсмана.

Условието е заложено в Програмата за гарантиране на безлихвени заеми в помощ на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията COVID-19 и съгласно Омбудсмана ощетява жителите, които аплайват за тези заеми.

„ Задължението за внасяне на осигурителни вноски на служащите и чиновниците е предоставено на работодателите, а съгласно нашето законодателството няма правна опция работещите сами да внасят осигуровките си”, показва доцент Ковачева.

От друга страна в Кодекса за обществено обезпечаване е планувано, че за застрахователен стаж се зачита времето, през което служащите и чиновниците са работили при законоустановеното за тях работно време и за тях са импортирани ИЛИ ДЪЛЖИМИ осигурителни вноски.

Четири банки стартират отпущането на безлихвени заеми за физически лица

„ По тази метод Кодексът откри статут за обезпечени лица и за работещите, за които осигуровките са импортирани, и за тези, за които осигурителите са заявили като дължими осигурителни вноски, без да са ги внесли”, написа омбудсманът.

„ В този смисъл намирам за погрешно и ощетяващо правата на кредитоискатели - служащи и чиновници обвързването на правото им да получават или не заем, според от това, платил ли е осигурителните вноски неговия работодател”, акцентира Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент. И добавя, че следва служащите, чиито осигурителни вноски са импортирани ИЛИ ДЪЛЖИМИ да бъдат третирани еднообразно при преценка за правата им да получават безлихвен заем по специфичната стратегия.

Препоръката вижте ТУК

Във втора рекомендация до обществената министърка Деница Сачева, омбудсманът се застъпва за хората, които са употребили парично обезщетение за безработица за къс период, намерили са работа, само че заради настъпилата пандемия и изключително състояние, още веднъж са останали без работа. Те обаче към този момент нямат право да получат парично обезщетение за безработица в най-малък размер и най-малък период и на процедура остават без поддръжка.

Близо 2000 родители в неплатен отпуск са получили еднократна помощ от 375 лв.

По тази причина Ковачева предлага да се преразгледа текста на Кодекса за обществено обезпечаване в тази му част и да отпадне ограничаването от 3 години за оставане без работа ( член 54б, алинея 4 от КСО) или да се промени и ползва за всеки обособен случай, като се вземе поради срокът, в който то е употребено.

Омбудсманът предлага компенсацията в тези случаи да се пресмята по общия ред, като изискване тук би трябвало да бъде общото условие - 12 месеца обезпечаване през последните 18 преди настъпване на риск.

Препоръката вижте ТУК
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР