Омбудсманът подготвят проект на закон за съсловните организации на медицинските

Омбудсманът подготвят проект на закон за съсловните организации на медицинските ...

Омбудсманът подготвя закон за съсловните организации на медицинските специалисти.


Омбудсманът подготвят проект на закон за съсловните организации на медицинските специалисти. На 15 август ще бъде организирано обсъждане на проекта, каза Мая Манолова, която подкрепи протестиращи медицински сестри, предава БТА.

Медицинските сестри протестираха срещу уволнението на колегата им Мая Илиева от болница "Токуда".

„Очевидно е, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не спази обещанието си през април да представи проект на такъв закон“, каза Манолова. - Илиева беше уволнена заради смелостта си и достойното си поведение, тя преди 6 месеца застана начело на протестите с искания в полза на пациентите и на медицинските сестри“, заяви омбудсманът. Още по тематаМедицинските сестри възобновяват протестите си

„Властта призна основателните й искания и обеща начална заплата от 960 лв., но излъга“, допълни Манолова. По думите й след като протестите са утихнали, Илиева е уволнена. Снемането на имунитета на Илиева като синдикален лидер, без да са поискани нейните обяснения, Манолова окачестви като обединение между властта и синдикатите, което е срещу интересите и на пациентите.

Манолова подчерта, че е имало опити за оказване на натиск над протестиращи медицински сестри и в други градове в страната. Вие сте 30 хиляди "Мая Илиева", а аз съм с вас и ще се преборим за справедливост, заяви омбудсманът Мая Манолова. 

ГалерияМедицински сестри протестират в защита на колега7 снимки

КТ "Подкрепа" призовава работодателя на уволнената медицинска сестра Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да предложи нов трудов договор без изпитателен срок. Това се посочва в становище на синдиката във връзка с уволнението от "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда" на Мая Илиева.

Според Конфедерацията това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. "Въпреки че Илиева не е член на нашия синдикат, ние считаме, че подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи", се посочва още в становището. 

"Когато в страната липсват над 30 000 медицински сестри, когато те масово емигрират, за да търсят достойно заплащане и уважение на труда си в чужди държави, всички заедно трябва да положим усилия да ги задържим в страната. Не като издигаме стени и налагаме забрани, не като уволняваме всеки, който се бори за подобряване на условията, а като ги мотивираме да останат тук и да се грижат за нашите болни деца и родители. В противен случай българските граждани ще продължат да напускат страната", допълват от КТ "Подкрепа".

Вчера от декларация на Федерацията на синдикатите в здравеопазването /ФСЗ / към КНСБ заявиха, че медицинската сестра Мая Илиева е нарушила на няколко пъти устава на собствения си синдикат и затова той ясно се разграничи от нея.

Източник: investor.bg