Омбудсманът на републиката Мая Манолова продиктува личния си телефонен номер

...
Омбудсманът на републиката Мая Манолова продиктува личния си телефонен номер
Коментари Харесай

Това е телефонът на Мая Манолова, сигнализирайте

Омбудсманът на републиката Мая Манолова продиктува персоналния си телефонен номер в народен ефир. „ Ако желаете да се свържете с мен, можете да намерите всички телефони на уеб страницата на омбудсмана – ombudsman.bg, във Facebook или на персоналния ми телефон 0887130777. В случаите, в които не подвигам, пишете есемес”, съобщи тя в студиото на bTV.

През седмицата националният омбудсман навърши две години на поста. Една от последните ѝ победи, финализирана преди дни, бяха измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), след които длъжниците към този момент няма да бъдат съдени, без да знаят. „ Вече няма да бъдем съдени без да знаем, тъй като се направиха такива промени в призоваването, които да подсигуряват, че длъжникът ще бъде известен, че против него се води дело за дълг ", сподели Манолова.

" Ако не бъде открит на никое място, залепването на известие на врата ще бъде опция да бъде наказан единствено в случаите, в които лицето отиде да си получи документите по делото. Иначе ще се счита, че не е свикан и делото ще се развива по общия ред “, което значи най-малко две съдени инстанции. Ако вземете уведомлението и не възразите, това значи, че признавате, че в действителност дължите парите и имате втора опция да си ги платите без такси и разходи ", добави тя.

Омбудсманът уточни, че част от монополните сдружения са употребявали тези процедура освен с цел да си вземат задълженията, само че и да приберат спомагателни пари. " Втората смяна в Граждански процесуален кодекс, която е доста значима, е, че на длъжника се дава опция да заплати в границите на процеса, с цел да не се товари в допълнение с такси ", регистрира тя.

" Третата е, че частните правосъдни реализатори (ЧСИ) ще бъдат принудени да работят съразмерно на размера на дълга – „ в случай че дължиш 200 лева, ще ти запорират единствено 200 лева, не всички банкови сметки, не жилището, не земеделските земи, не колите “, уточни тя. Според нея измененията няма да демотивират хората да си заплащат задълженията. „ Успяхме да реализираме баланс. Хубавото е, че и самите ЧСИ се включиха в полемиката и се реализира баланс, при който те да имат интерес да събират и дребни суми, само че въпреки това да не са събрали 10 кожи на длъжниците “. Промените влизат в действие неотложно след обнародването в „ Държавен вестник “, сподели тя и съгласно нея това ще се случи през идната седмица.

За процедурите, които към този момент са в ход, Манолова сподели, че зависи на каква фаза е правосъдното произвеждане са, само че множеството ще приключат по остарелия ред. Нищо обаче не пречи на всеки, който мисли, че нещо не е осъществено законосъобразно, да се обърне към нея. Следващата борба на омбудсмана е с банките.

„ Проблемът с банките е шестата цел, която си бях сложила в този закон и която не беше реализирана. В момента те имат свръхправомощия – по една къса процедура, посредством извлечение от сметки, да се снабдят с изпълнителен лист против дебитор, без въобще да бъде направена никаква инспекция на тази рекламация. Винаги банката може да сгреши – преднамерено или без да желае, или да не регистрира някоя вноска. Сега има доста дребен пробив – жителят ще може да спре тази процедура, при положение, че си пази всички вносни бележки, всички документи какво е платил. Ако ги показа и се окаже, че претенцията е по-висока, осъществяването се стопира. Но същинското решение на този въпрос е да има предварителна инспекция дали претенцията на банката е задоволително правилна “ и „ служебна инспекция на съда дали в контракта с банката няма неравноправни търговски клаузи, да вземем за пример едностранно да покачва лихвения % “. Тъй като предложенията, които бяха направени в Граждански процесуален кодекс, товареха в допълнение длъжника, не ги поддържах и упорствам за оферти, които действително да решат казуса по този начин, че жителите да не бъдат натоварени спомагателни такси и банката да няма малки врати за изплъзване, сподели Манолова.

България е може би единствената страна в Европа, в която няма отбрана на така наречен безконечни длъжници, регистрира тя. Това, което е значимо да се направи и по което аз работя, е закон за частния банкрут, който да е задоволително уравновесен, задоволително премислен, да взема най-хубавото от европейските практики, тъй че в действителност в случаите, в които един човек не може да изплати дълг повече от 10 – 15 години, когато е положил всички старания да си го върне, този дълг да му бъде нагледно казано отписан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР