Омбудсманът на Република България излезе със становище за Стратегията за

...
Омбудсманът на Република България излезе със становище за Стратегията за
Коментари Харесай

Мая Манолова се обяви против Стратегията за детето

Омбудсманът на Република България излезе със мнение за Стратегията за детето 2019-20130 година

Манолова заяви, че с особена угриженост и паника следи възходящото напрежение в обществото във връзка на Проекта за Стратегия за детето 2019 – 2030 година В институцията постъпили десетки заявления, подписки, мнения и позиции от жители и организации, които дават явен знак, че има сериозен проблем в разговора сред държавните институции и родителите и това фрапантно раздалечава техните позиции.

Омбудсманът упорства планът да бъде напълно анулиран, а освен замразен.

Ето и претекстовете й:

"Ето за какво, след разбор и отчитайки другите гледни точки, изразени в досегашната полемика в България по плана за Национална тактика за детето 2019-2030 година, упорствам:

1. Този план на Национална тактика за детето 2019-2030 година да бъде напълно отдръпнат от държавното управление и разискването да бъде прекъснато. Документът предизвика страхове, като да вземем за пример, че се разрешава фрапантно вмешателство на страната в фамилията, в това число "принудително лишаване на децата от родителите им ". Мълчанието на всички виновни институции и неглижирането на недоволството на реакциите против документа докара до опълчване жители против жители, родители против родители, организации против организации. Този документ, който трябваше да ни сплоти в името на децата ни, изведе на улицата протестиращи родители и ни раздели като общество. Особено разрушително е и опълчването на ползите на детето на фамилните полезности, защото благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство.

2. Поради това по-нататъшното разискване на този план за Национална тактика за детето е невъобразим. Необходимо е разработване на нова тактика, която ясно и изрично да изведе и откри салдото сред "най-добрия интерес на детето " и съхраняването на целостта на фамилията, в духа на констатациите и рекомендациите, отразени в Доклад № 14568 от 2018 година, Резолюция 2049 (2015) и Препоръка 2068 (2015) на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В този смисъл, страната би трябвало да концентрира основните си старания и запаси за подкрепяне на родителите, изпаднали в рецесия, като в това време ограничи използването на ограничения за обособяване на децата от тях и изпращането им в приемни фамилии, и за осиновяване, единствено до крайните случаи, и то в границите на надеждна процедура, която пази правата на децата и на техните родители от административен произвол, бюрократично безсърдечие, субективизъм и явни несправедливости.

3. В новия документ категорично би трябвало да се подчертае, според Резолюция 2049 (2015), че бедността и дефицитът на средства за застраховане на живота на фамилията никога не може да бъде единственият и водещ претекст за обособяване на едно дете от неговите родители. Нещо повече, съществуването на благоприятни условия детето да бъде сложено в по-благоприятна за него среда не е задоволителен мотив за отделянето му от родителите, а още по-малко за доста ограничение на фамилните връзки и контакти.

4. Като омбудсман упорствам да бъде проведена необятна и задълбочена експертна и социална полемика за правенето на новия документ за детето, в която да вземат присъединяване всички способени цивилен организации и публични фигури, които са изразители на другите гледни точки в обществото по отношение на целите на държавната политика за протекция на децата и фамилията. Само по този начин документът има късмет да бъде припознат от жителите. И нещо изключително значимо – тази полемика не би трябвало да остава затворена в рамките – права на детето, а да се свърже с полемиката за положението на фамилията в България, рецесията на фамилните връзки и политиките за поддръжка на фамилията.

5. В тази връзка, институцията на омбудсмана както постоянно е подготвена да даде самостоятелна среда, в която да се показват и чуят всички позиции.

Дебатът за децата ни, е спор за бъдещето ни, който би трябвало да стартира неотложно, би трябвало да стартира в този момент, да бъде почтен и открит. Само по този начин ще се разсее усещането, че „ замразяването “ на в този момент съществуващия план изчаква по-добри времена, с цел да бъде още веднъж комплициран на масата. "

Припомняме, че по-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов на съвещанието на държавното управление изрично съобщи, че такава Стратегия няма, тя ще бъде призната едвам, когато мине през всичките разисквания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР