Омбудсманът на Испания заяви в неделя, че ще разследва предполагаемото

...
Омбудсманът на Испания заяви в неделя, че ще разследва предполагаемото
Коментари Харесай

Разследват шпионаж на каталунските лидери от Испания

Омбудсманът на Испания съобщи в неделя, че ще проверява хипотетичното шпиониране от страна на държавното управление на каталунски сепаратистки фигури по време на разгара на битката на района за самостоятелност.

Правителството разгласи настрана следствие от своята разследваща организация CNI, заяви " Ройтерс ".
 Испанското държавно управление помилва каталунските сепаратистки водачи
Испанското държавно управление помилва каталунските сепаратистки водачи

Кабинетът счита, че тази стъпка ще понижи напрежението...

Проверките идват след мощен напън върху държавното управление да се изясни, откакто канадската правозащитна организация Citizen Lab, съобщи, че повече от 60 души, свързани с каталунското сепаратистко придвижване, в това число евродепутати, политици, юристи и деятели, са били цели на " Pegasus " шпионски програмен продукт, създаден от израелската NSO Group.

В изявление за испанския вестник El Pais в неделя, каталунският водач Пере Арагонес сподели, че доверието му към Мадрид е " минимално " и прикани държавното управление да даде отговори през идващите дни.
 Испания и Каталуния възобновиха договарянията, само че разликите остават
Испания и Каталуния възобновиха договарянията, само че разликите остават

След година и половина, по време на която Мадрид освободи сепаратистките водачи

Омбудсманът на Испания, който следи активността на обществените администрации, съобщи, че прави оценка " допустимо неуместно потребление на софтуерните принадлежности на Pegasus ", което може да е изложило на риск " съществени права ", в това число неприкосновеността на персоналния живот.

В изказване в неделя испанското министерство на защитата съобщи, че п одкрепя следствието на омбудсмана, добавяйки, че " ще подчертае , че CNI е работила от самото начало в сходство с правната система ". Испанските управляващи се пробват да облекчат напрежението с водачите на Каталуния.

Министърът на президентството Феликс Боланос сподели в неделя след среща с каталунския си сътрудник Лаура Вилагра, че CNI ще организира вътрешно следствие. Испанското държавно управление има " чиста съвест и няма какво да крие ", сподели той, а главната цел на ограниченията е " да се изяснят обстоятелствата допустимо най-скоро ".

Той също по този начин даде обещание, че държавното управление ще свика комисията за публични секрети в Народното събрание, където ще би трябвало да се яви шефът на CNI.

Но Вилагра сподели, че ограниченията са " незадоволителни ", добавяйки, че " скандал от подобен мащаб не може да бъде ръководен по козметичен метод ".
 Отново хиляди стачкуваха за самостоятелност на Каталуния
Отново хиляди стачкуваха за самостоятелност на Каталуния

На 11 септември каталунците означават празника Diada...

Citizen Lab сподели, че съвсем всички инфекции от шпионски програмен продукт Pegasus са се случили сред 2017 и 2020 година вследствие на несполучливата кандидатура на Каталуния за самостоятелност, която потопи Испания в най-тежката й политическа рецесия от години.

" Силни косвени доказателства допускат връзка с испанските управляващи ", се споделя в него.

Припомняме, че през септември предходната година след спиране от година и половина, централното държавно управление на Испания и сепаратисткото държавно управление на Каталуния публично възобновиха договарянията за споразумяване на разногласието за ходовете на района към самостоятелност.

Арагонес повтори тогава, че ще се придържа към настояването за самоопределяне за 7,5 милиона поданици на Каталуния. Централното държавно управление обаче категорично отхвърля това искане.

Централното държавно управление желае да позволи спора посредством разговор. През юни то помилва девет затворени водачи на сепаратистите, макар рецензиите от страна на консервативната съпротива. Мярката е нужна за възобновяване на хармонията и взаимното битие, сподели тогава Санчес.

Дванадесет каталунски политици бяха наказани на отнемане от независимост до 13 години за ролята им в противозаконния референдум за самостоятелност и опита за разединение на стопански мощната северозападна област.

Тогавашният началник на районното държавно управление Карлес Пучдемон избяга в чужбина в последния миг.
 Италия спря екстрадицията на Пучдемон в Испания
Италия спря екстрадицията на Пучдемон в Испания

Делото още веднъж ще влезе в съда след разрешаването на всички правни въпроси

Населението на Каталуния е разграничено на почти два равни блока последователи и съперници на независимостта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР