Омбудсманът Мая Манолова заминава за Брюксел, за да повдигне отново

...
Омбудсманът Мая Манолова заминава за Брюксел, за да повдигне отново
Коментари Харесай

Манолова отива в Брюксел, за да се бори с двойния стандарт при храните

Омбудсманът Мая Манолова отпътува за Брюксел, с цел да повдигне още веднъж въпроса за двойния стандарт за храните у нас и в Европа. Зрители на bTV още веднъж алармират за разминаване в качеството на продуктите.

„ Двойните стандарти при стоките съществуват от дълго време. Те са несъмнено потвърдени и идеята да бъдат преборени като една обидна и унизителна за България процедура към този момент се трансформира в национална кауза”, разяснява в „ Тази сутрин” Манолова.
„ Чети етикета ”: Какви ще са санкциите при двоен стандарт за храните? Глобите за фирмите да са % от оборота, приканиха от асоциацията на потребителите
Тя е на мнение, че няма опрощение за предлагането на артикули с по-лошо качество и по тази метод българите се третират като втора употреба консуматори.

„ Изправени сме пред опасността след Европа на две скорости да влезем в Европа на два стандарта”, добави омбудсманът.

Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има съществуване на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена.
Двойният стандарт при храните е незаконна процедура, съгласно Екологичен потенциал Продукти с една и съща марка би трябвало да имат еднообразно наличие във всички страни от Европейски Съюз
„ Аз и български жители, които подадохме петиция в Европейския парламент, ще бъдем изслушани на следващия ден сутрин”, разясни Мая Манолова, изразявайки вяра, че тази идея ще има триумф.

„ Вече трета година водим тази борба. Оптимистична вест е, че на следващия ден в Европейския парламент ще бъде прегледан потребителският пакет, който беше огласен от София за унищожаване на двойните стандарти при храните. Пакетът е извънредно значим и ще даде опция за предявяването на групови искове с приемане на компенсации. Ще бъдат въведени драконови наказания, като може да доближат до 4% от оборота. Няма различен метод, с изключение на икономическите наказания, против тези, които злоупотребяват с доверието на потребителите”, изясни омбудсманът.

Тя добави, че ще упорства за възбрана на производството на храни под една и съща марка, с разнообразни съставки и с друго качество.
Предложение: Нов европейски орган да се бори с двойния стандарт при храните (ОБЗОР) В Брюксел поддържаха самодейността на наши евродепутати
„ Стискаме палци потребителският пакет, който беше огласен в границите на българското председателство, да бъде признат, тъй като ще постави завършек на двойните стандарти при храните. Това е значима идея освен за България, само че и за още осем източноевропейски страни”, съобщи Мая Манолова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР