Омбудсманът Мая Манолова заминава на двудневно посещение в Брюксел, където

...
Омбудсманът Мая Манолова заминава на двудневно посещение в Брюксел, където
Коментари Харесай

Омбудсманът ще представи пред ЕК петиция срещу двойния стандарт при храните

Омбудсманът Мая Манолова отпътува на двудневно посещаване в Брюксел, където ще показа петицията на българските жители против двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Изслушването ще се състои на 22 януари в Комисията по петициите в Европейския парламент.

Омбудсманът Мая Манолова в качеството си на жител на Европейски Съюз, дружно с редица обществени персони, изпрати на 2 октомври 2017 година до Европейския парламент петиция за нарушаване на правото на Европейски Съюз с искане за смяна в европейското законодателство, в това число в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе прекъсване на производството и разпространяването на храни от една и съща марка, само че с разнообразни съставки и качество в страните-членки на Европейски Съюз.

Според Манолова това е освен нарушаване на правата на българските жители, само че и на жителите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на правилата за действие на общия европейски пазар.

За казуса публичният бранител беше сезирана от български майки, които откриха, че техните бебета употребяват храни и питиета с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това предизвика Мая Манолова да предприеме редица дейности и начинания за прекратяване на нелоялната комерсиална процедура, която е дискриминационна и обидна за българите.

На 30 април 2018 година, в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, омбудсманът провежда в София конгрес на високо ниво, под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, в който участваха еврокомисарят по правораздаване, права на потребителите и тъждество на половете Вера Юрова, еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, доста европейски министри и институции от държавите-членки на Европейски Съюз.

На него Вера Юрова показа Новия търговски механизъм за потребителите, където казусът за двойния стандарт заема доста място и разгласи края на двойния стандарт, както и уговорката на Европейската комисия да предложи промени в законодателството на Европейския съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР