Омбудсманът Мая Манолова заедно с неправителствени организации са провели анкета

...
Омбудсманът Мая Манолова заедно с неправителствени организации са провели анкета
Коментари Харесай

Мая Манолова: Насилието над деца няма работно време и почивен ден

Омбудсманът Мая Манолова дружно с неправителствени организации са провели анкета за експанзията измежду деца и насилието над подрастващите, стана ясно по време на кръгла маса, съобщи кореспондент на Novini.bg

Проучването е извършено измежду 766 деца, като 41% от гласувалите са декларирали, че не са били обект на експанзия. Останалата част са споделили, че са ставали обект на експанзия на улицата, в учебно заведение и у дома.

Проблемът с насилието измежду деца и подрастващи е доста обезпокоителен. Насилието няма работно време, то не се случва от 8 до 17 ч., не почива в събота и неделя. Затова би трябвало всички институции да се синхронизират и да обслужват нуждаещите се по всяко едно време, означи Манолова.

Също по този начин омбудсманът сигнализира, че най-вероятно броят на потърпевшите е по-голям от формалната статистика, защото не всеки, който е станал жертва на принуждение подава тъжба. Подадените тъжби за 2015 година са 1839, като за 2016 година броят им е почти същият, посочи тя.

Да се сътвори национална коалиция против насилието и телесните санкции над деца, в която да се включат неправителствени организации, родители, учебното заведение и експерти, предложи омбудсманът. Според Манолова обединението би трябвало да има за цел да предложи законодателни промени против насилието и телесните санкции и да сътвори атмосфера на непоносимост към сходни прояви. Промените би трябвало да забранят насилието и то да бъде ясно дефинирано.

По време на кръглата маса стана ясно, че най-вече случаи на принуждение има в домашна среда, а огромна част от пострадалите се тормозят да подадат тъжба, тъй като когато се върнат назад у дома, ще понесат наказване от насилника, който в тази ситуация е непосредствен родственик.

Според Манолова казусът с телесните санкции против деца се корени от доста години. Омбудсманът акцентира на обстоятелството, че даже имаме поговорки по тематиката, като да вземем за пример "Дете се целува единствено до момента в който спи ", "Бий детето, до момента в който е малко ", "Който жали пръчка, не жали детето ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР