Омбудсманът Мая Манолова внесе днес жалба до Конституционния съд днес

...
Омбудсманът Мая Манолова внесе днес жалба до Конституционния съд днес
Коментари Харесай

Манолова внесе жалба в КС срещу промените в Закона за горивата, ще атакува още два

Омбудсманът Мая Манолова внесе през днешния ден тъжба до Конституционния съд през днешния ден против условията в новия Закон за горивата, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Общественият бранител е безапелационен, че те освен нанасят тежък удар върху дребните търговци и превозвачи на горива, само че са и удар против българските жители в качеството им на консуматори, защото банкрутът на дребните бензиностанции ще докара до ограничение на конкуренцията и усилването на монополизма.

„ В закона са заложени непостижими условия за висок уставен капитал – 20 000 лева за дребна бензиностанция, 1 000 000 лева за условно наречения „ търговец на едро “, неуместни условия за величина на складовете, за съдържимост на съдовете, за брой бутилки за полутечен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла дребните търговци на горива “, е позицията на омбудсмана.

В жалбата си до Конституционен съд Манолова написа, че „ с слагането на мъчно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и условия под формата на рестрикции при административното контролиране на дейностите, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, законодателят на процедура лимитира кръга от стопански субекти, които могат да правят тези действия и по подобен метод „ естествено “ се основават условия за ограничение на конкуренцията и за монополизъм “.

Манолова е безапелационна, че измененията ще доведат до нарастване на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските жители в дребните и отдалечени обитаеми места, защото огромните вериги нямат стопански интерес да вършат там свои обекти.

В идващите дни омбудсманът ще нападна още два закона пред Конституционен съд – текстове в Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, които се отнасят за единната цена на ВиК услуга в границите на една обособена територия и в Закона за държавния бюджет, с които се отряза правото на пенсионирани държавни чиновници да заемат държавна работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР