Омбудсманът Мая Манолова ще участва на 4 февруари 2019 г.

...
Омбудсманът Мая Манолова ще участва на 4 февруари 2019 г.
Коментари Харесай

Манолова ще участва в заседанието на Административния съд по жалба срещу „Топлофикация София“

Омбудсманът Мая Манолова ще взе участие на 4 февруари 2019 година от 9.30 часа в съвещанието на Административен съд - София по тъжба против решение на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД, с което бе отхвърлен достъп до социална информация. Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана.

На 7 октомври 2016 година публичният бранител изиска отговор на 10 въпроса по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). В рамките на 14-дневния период омбудсманът не получи категорично решение според законовите условия. Вместо това, от „ Топлофикация София “ ЕАД показаха документално мнение, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

В жалбата си до Административния съд Манолова акцентира, че „ топлофикационното сдружение е в кръга на задължените субекти според ЗДОИ, защото съставлява публичноправна организация по смисъла на закона “. Освен това тя съобщи, че „ желаната информация е „ социална “ по смисъла на ЗДОИ; не са спазени условията за форма на отказа; желаната информация не съдържа комерсиална тайна; налице е надделяващ публичен интерес “.

Омбудсманът изиска от монополното сдружение информация по ЗДОИ откакто Конституционният съд отхвърли настояването за противоконституционност на разпореждания в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става дума за така наречен „ юрисконсултски хонорари “, които „ Топлофикация “ прибира от своите длъжници, макар че заплатите на юристите ѝ са включени в цената на топлинната сила, утвърдена от КЕВР.

По информация на публичния бранител над 15 млн. лв. е събрало сдружението от потребителите в столицата единствено през 2015 година посредством започнатите каузи против 21 хиляди столичани. В тези производства сдружението е поискало най-малко 300 лв. пред съда, 350 лв. пред частен правосъден реализатор, дължими са и 300 лв. по исковото произвеждане. През 2018 година съдът анулира „ безмълвния отвод “ на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД, като преписката бе върната за изговаряне. Последва решение на столичното топлофикационно сдружение, в което още веднъж изпълнителния шеф отхвърли да даде желаната социална информация, предмет на актуалното правосъдно произвеждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР