Омбудсманът Мая Манолова ще стартира кампания за премахване на ДДС

...
Омбудсманът Мая Манолова ще стартира кампания за премахване на ДДС
Коментари Харесай

Омбудсманът с кампания срещу ДДС при дарението на книги


Омбудсманът Мая Манолова ще започва акция за унищожаване на Данък добавена стойност върху дарението на книги. Това разгласи тя на връх 24 май - Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност. „ Мисля, че няма по-подходящ ден от през днешния ден и в навечерието на 1 юни – Деня на детето, да стартираме дружно идея, отдадена на книгата – най-силното и най-могъщо оръжие против пълзящата сянка на бездуховието и несвободата “, написа тя във фейсбука си. 

Манолова изяснява, че е била сезирана от български издатели, които, по техните думи, „ от дълго време слагат този значим въпрос, само че срещат единствено тишина. И равнодушие “. 

„ Става дума за скандалния факт, че всички издатели заплащат налог Данък добавена стойност върху даренията, които вършат на българските библиотеки – районни, градски, селски, учебни, читалищни, ведомствени и прочие “, прецизира Мая Манолова. И добавя, че  депозитните екземпляри, които издателите са длъжни да дават на библиотеките по закон, също се таксуват с налог.

„ Нямам пояснение, за какво дарението на книги се санкционира с налог. Тази неправда би трябвало да бъде поправена. Сигурна съм, че успеем ли в тази идея, издателите ще дават неведнъж по-големи дарения на библиотеките, учебните заведения, читалищата… Успяхме с ДДС-то при дарените храни, в този момент е време то да падне и за дарението на книги. Защото хлябът е значим, само че

надалеч не е всичко! “, приключва Мая Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР