Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията

...
Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира КЗК за картел на розопреработвателите

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел на розопреработвателите. Това разгласи тя в Карловско при среща с розопроизводители. 

Притеснително е седмици преди акцията по предаване на розовия цвят да е ясно каква ще бъде цената и тя да е идентична,  без да се гледа качеството, разяснява тя.

«От това може да се подозира за съществуване на картелно съглашение, което убива конкуренцията, смъква цените и ликвидира отрасъла», уточни Мая Манолова. Тя разгласи още, че сезира и НАП да се намеси  и да започне  щателни инспекции на прекупвачите, които изкупуват на цени под два лв. за кг розов цвят, на тези, " които сега ограбват труда на розопроизводителите. "

Важно е всички дребни розопроизводители да се записват като аграрни производители, с цел да могат да получат обещаните от земеделското министерство компенсации  " деминимис ".  По думите й това може да стане през общинските служби по земеделие, които на място да записват, всички които желаят да се записват.

Необходимо е също по този начин след приключването на тазгодишната акция,  дребните розопроизводителите  да се обединят  в асоциация, с която следващата година дружно да могат да си пазят ползите си. Както и да вземат участие в процеса на сключване на контракти с дестилериите, така че да бъдат оптимално предпазени ползите на дребните розопроизводители, като в договорите са посочени  регламентирани минимални изкупни цени, неустойки, както и санкции при несъблюдение на договореностите.

Мая Манолова сподели още, че няма по какъв начин страната да избяга от отговорност и да не поддържа розопроизводителите и този значим бранш - розопроизводството, който е лицето на България. В къси срокове  би трябвало да бъде направен закон за розата, само че страната може да се намеси и да спре вноса на артикули, които компрометират качеството на Българското розово масло.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР