Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията

...
Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Мая Манолова пита КЗК за картел при розоварите

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията по съмнение за съществуване на картелно съглашение в бранша на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и смъква цените. Това заяви самата Мая Манолова при срещата си през днешния ден на масива сред гр. Сопот и гр. Карлово с локалните производители на маслодайна роза, които я алармираха за ниската цена за изкупуване на продукцията им.

Според омбудсмана е доста стеснителен фактът, че седмици преди дейното предаване на розовия цвят и преди акцията се обяснява каква ще бъде цената, както и събитието, че тя е идентична за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят.

„ Ще упорствам земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпрати екипи на място за всички, които желаят да се записват като аграрни производители. Това ще ви даде опция първо да получите финансова помощ от министерството след приключването на акцията по беритбата и второ - да можете да си извършите сдружения на земеделските производители, на розопроизводителите, с които другата година да си защитавате навреме проведено ползите “, сподели Мая Манолова.

„ Обещаната при края на акцията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, само че може и да е повече, по 50 ст./кг. “, акцентира още един път омбудсманът потребността стопаните да се сплотяват в кооперативи, с цел да пазят ползите си дружно.

Манолова съобщи, че е разговаряла и с управлението на Националната организация по приходите да стартират инспекции на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лева, а при открити нарушавания да бъдат налагани съществени наказания.

„ Според мен няма по какъв начин страната да избяга от отговорност, да не застане зад тила ви и да не ви поддържа, в един толкоз значим за вас миг, защото става дума за отрасъл, който е обичаен за България, който е лицето, обликът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, тъпо е, че напълно безусловно сме на път да потъпчем един от най-красивите знаци на страната ни - българската роза “, подчертава омбудсманът.

В тази връзка Манолова акцентира, че е извънредно време страната да сътвори правила за сектора, като одобри в най-кратки периоди план на Закон за розата, както и да се намеси против вноса на артикули, които замърсяват и компрометират българското розово масло.
По-късно омбудсманът се срещна и с розопроизводителите от Община Стрелча, които заплашват с поредна обсада на пътя към гр. Панагюрище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР