Омбудсманът Мая Манолова ще се яви утре от 10.00 часа

...
Омбудсманът Мая Манолова ще се яви утре от 10.00 часа
Коментари Харесай

Мая Манолова отново на съд с „Топлофикация София“ ЕАД

Омбудсманът Мая Манолова ще се яви на следващия ден от 10.00 часа на съвещание в Административен съд София-град, откакто на 4 февруари тази година делото по тъжба на Манолова против решение на изпълнителния шеф на "Топлофикация София " ЕАД, с което й бе отхвърлен достъп до социална информация, беше отсрочено. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

В известието се отбелязва, че правосъдната сага на омбудсмана с "Топлофикация София " продължава към този момент трета година, защото управлението на сдружението отхвърля да даде желаната по Закон за достъп до социална информация /ЗДОИ/ информация защо са изхарчени събраните през 2015 година юрисконсултски хонорари за близо 15 млн. лв. посредством стартирани каузи против 21 хиляди столичани. В тези производства сдружението е поискало най-малко 300 лв. пред съда, 350 лв. пред частен правосъден реализатор и 300 лв. по исково произвеждане.

През 2018 година съдът анулира "мълчаливия отвод " на изпълнителния шеф на "Топлофикация София " ЕАД, като преписката бе върната за изговаряне. Последва решение на столичното топлофикационно сдружение, в което още веднъж изпълнителния шеф отхвърли да даде желаната социална информация, предмет на актуалното правосъдно произвеждане, се добавя в известието.

В него се дава и предистория на случилото се, като се отбелязва, че на 7 октомври 2016 година публичният бранител е поискала отговор на 10 въпроса по Закона за достъп до социална информация. В рамките на 14-дневния период Манолова не е получила категорично решение според законовите условия. Вместо това, от "Топлофикация София " ЕАД са изразили документално мнение, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

В жалбата си до Административния съд Мая Манолова е подчертала, че "топлофикационното сдружение е в кръга на задължените субекти според ЗДОИ, защото съставлява публичноправна организация по смисъла на закона ". Освен това тя е безапелационна, че "исканата информация е "обществена " по смисъла на ЗДОИ;а не са спазени условията за форма на отказа; желаната информация не съдържа комерсиална тайна; налице е надделяващ публичен интерес ".

Омбудсманът изиска от монополното сдружение информация по ЗДОИ откакто Конституционният съд отхвърли настояването за противоконституционност на разпореждания в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, допълват от пресцентъра на омбудсмана. Става дума точно за така наречен юрисконсултски хонорари, които "Топлофикация " прибира от своите длъжници, макар че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната сила, утвърдена от КЕВР, се добавя в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР